szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oradour-sur-Glane-i mészárlás áldozataira emlékezett Joachim Gauck német államfő és Francois Hollande francia elnök a nácik által felgyújtott falu templomának romjainál szerdán.

Gauck a vezető német politikusok közül elsőként látogatott el a 642 emberéletet követelő franciaországi mészárlás helyszínére, ahol egy túlélővel, a 88 éves Robert Hebras-val, valamint az áldozatok családtagjaival is találkozott. A német államfő azt mondta, háromnapos franciaországi látogatásának legmegrázóbb eseménye volt a szerdai megemlékezés.

Ennek során Gauck "minden német nevében" köszönetet mondott a franciáknak, akik a második világháború szörnyűségei ellenére "a megbékélés szellemében" fordultak Németország felé. A német államfő megígérte, hogy országa "nem felejti el Oradourt, valamint a többi európai települést, ahol borzalmakat és rémtetteket követtek el".

1944. június 10-én a náci hadsereg a közép-franciaországi falu 642 lakosával végzett, majd felgyújtotta a kis települést. A katonák a férfiakat a piactéren terelték össze és lőtték agyon, míg a 452 nőt és gyereket a falu templomában érte utol a végzet. A Waffen-SS rémtettét mindössze hatan – öt férfi és egy nő – élték túl, közülük hárman ma is életben vannak. A mészárlás intő példa akart lenni a náci hadsereget támadó francia ellenállóknak. A falut romjaiban megőrizték, és emlékhellyé alakították át. Az új Oradour-sur-Glane ettől mindössze néhány száz méterre nőtt ki a földből.

Gauck és Hollande közös látogatása Oradourban Francois Mitterrand egykori francia elnök és Helmut Kohl volt német kancellár 1984-es történelmi jelentőségű találkozójára emlékeztet. Akkor a két államfő az első és a második világháború francia és német áldozataira emlékezett Verdunben.

Joachim Gauck német államfőként több náci mészárlás helyszínére látogatott már el. 2012 októberében a Prága melletti Lidicében, 2013 márciusában pedig Toszkánában rótta le tiszteletét a nácik áldozatai előtt, és kért bocsánatot a hitleri Németország által elkövetett bűnökért. Gauck csütörtökön Marseille-ben, Európa 2013-as kulturális fővárosában zárja háromnapos franciaországi látogatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint