szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök stockholmi látogatása alatt szerdán párhuzamot vont a II. világháború alatt magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg tevékenysége és egy esetleges szíriai beavatkozás között.

Obama a svéd főváros zsinagógájában a svéd miniszterelnökkel együtt tett látogatását követően úgy fogalmazott: Wallenberg tette arra emlékeztet, "nemcsak arra van erőnk, hogy az események tanúi legyünk, hanem arra is, hogy cselekedjünk".

Obama néhány órával korábban arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben, akit vegyi fegyverek bevetésével vádol.

Wallenberg Svédország budapesti nagykövetségének titkáraként legalább 20 ezer zsidó ember életét mentette meg azzal, hogy svéd védlevelekkel látta el őket, és védett házakban menedéket biztosított nekik.

Az amerikai elnök találkozott Nina Lagergrennel, Raoul Wallenberg féltestvérével és a 88 éves, magyarországi zsidó származású Alice Breuerrel - jelentette az MTI tudósítója. Alice Breuer egyike azoknak, akiket a svéd diplomata a nyilas uralom idején Budapesten több ezer más zsidó emberrel együtt mentett meg a haláltól. Obama látogatása keretében megnézte Wallenberg svéd útlevelét, zsebtelefonkönyvét és naptárát.

Nina Lagergren a svéd médiának elmondta: az elnök ígéretet tett arra, hogy folytatja erőfeszítéseit annak tisztázására, milyen szerepe volt a Szovjetuniónak az egykori diplomata sorsának alakulásában, s erről Oroszországban is tájékozódni kíván. Obama megerősítette, hogy az amerikaiakat továbbra is érdekli - és szerinte végre az egész világnak meg kell ismernie -, mi is történt Wallenberggel.  

Ezt az ígéretet Lagergren rendkívül fontosnak tartja, hiszen - mint mondta - a Wallenberg család nem hisz abban, hogy hozzátartozójuk - miután a szovjet csapatok megszállták Budapestet, majd elszállították a diplomatát - 1947-ben szovjet fogságban, szívinfarktusban halt volna meg.

Az amerikai elnök a svéd kormány vendégeként a program szerint szerdán vacsorán vesz részt a finn államfővel, illetve a norvég, a dán és az izlandi miniszterelnökkel. Csütörtök reggel a svéd királyi párral találkozik, majd Szentpétervárra utazik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!