szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden jel szerint egy titokzatos férfi az agy a félmeztelen aktivistáiról ismert Femen-csoportban. Viktor Szvjatszkijt egyszer csúnyán helybenhagyta a titkosrendőrség, de nem áldozattípus. Alig tagadja, hogy a csajozás miatt alapította meg a Fement, amelynek tagjait gerinctelen, pontatlan, gyenge nőknek tartja – derült ki egy most bemutatott dokumentumfilmből. De mit keres egy "pátriárka" a feminista tiltakozócsoport élén?

"Küldetésünk a tiltakozás, fegyverünk a pucér mellünk" – vallják a világszerte egyre nagyobb feltűnést keltő ukrán feminista szervezet, a Femen tagjai. Egy a Velencei Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilmből kiderül: a tiltakozócsoport kiötlője és irányítója egy férfi – írta a The Independent. Az Ukrajna nem bordélyház című dokut egy 28 éves ausztrál rendezőnő, Kitty Green jegyzi.

Viktor Szvjatszkij hivatalosan tanácsadóként funkcionál a Femen mellett. A szervezet weboldalán olvasható információk szerint az ukrán titkosszolgálat több tagja nyár elején csúnyán összeverte aktivista tevékenysége miatt.

Viktor Szvjatszkij, verés előtt és után
©

A rendező szerint azonban Szvjatszkij nem csupán támogatója a Femennek, hanem alapítója és főszervezője is. "Ez az ő mozgalma, ő választotta ki a lányokat is egyenként. Csak a legszebbeket vette be, mert ők kerülnek be a hírekbe. Ők kerülnek címlapra. És ez lett az arculatuk, így adják el a brandjüket" – mondja a rendező.

A dokumentumfilm szeptember 3-i bemutatóján a Femen több tagja is részt vett, köztük Inna Sevcsenko, az akciócsoport vezetője. A honlapjukon közölt képek szerint itt is szokásos stílusukban léptek színpadra, meztelen felsőtestükön egyebek közt a „NAKED WAR” (meztelen háború) feliratot viselve.

A közelmúltban több femenes külföldre költözött, hogy megússzák az Ukrajnában rájuk váró hatósági vegzálást. Állítják: "szisztematikusan zaklatják, ütik-verik, fogva tartják és folyamatosan fenyegetik őket" a hatóságok. Júniusban a csoport két francia és egy német tagját bebörtönözték egy tunéziai toplesz tüntetés után.

Egészen eddig nem volt világos, hogy Szvjatszkijnak mennyire meghatározó szerepe volt a Femen akcióiban. A film szerint ő küldte a lányokat arra a fehéroroszországi küldetésre is, ahol – legalábbis a Greennek nyilatkozó tanúk szerint – titkosügynökök letartóztatták, levetkőztették, megalázták, majd magukra hagyták a nőket egy erdőben, az ukrán határ közelében. A fehéroroszországi akcióra a rendező is elkísérte őket, az általa leforgatott anyagot azonban – mint a The Independentnek elmondta – "elkobozta a KGB", őt magát pedig 8 órán keresztül fogva tartották, majd Litvániába toloncolták.

Femen a világ körül - kattintson a képekért!
©

Ordított a lányokkal, és mindennek lehordta őket

A dokumentumfilm tiszteleg a titokzatos Szvjatszkij szervezőkészsége és karizmája előtt, de megkérdőjelezi a csoportra gyakorolt hatását. "Szörnyen tud viselkedni, de metszően intelligens" – jellemezte a rendező. A férfi néha rettenetesen viselkedett a femenes nőkkel: "ordított velük, és picsának nevezte őket".

Kitty Green egy évig élt együtt egy kijevi lakásban négy Femen-taggal, miközben akcióikat filmezte. Fokozatosan jött rá arra, hogy a háttérben egy bizonyos Viktor Szvjatszkij mozgatja a szálakat. "Ha egyszer bekerül az ember a belső körbe, mindenképp kapcsolatba kerül vele. Ő maga a Femen."

Kezdetben Szvjatszkij nem járult hozzá ahhoz, hogy lefilmezzék, de a rendező nem tágított. Amikor Szvjatkszij végre ráállt az interjúra, próbálta igazolni paradox szerepét a Femen életétben: Mit keres egy pátriárka egy feminista tiltakozócsoport élén? „Ezek a lányok gyengék. Nincs igazi karakterük. Még csak nem is szeretnének erősek lenni, ehelyett alárendelt szerepet játszanak. Gerinctelenek, pontatlanok, és más tulajdonságaik sem teszik őket alkalmassá a politikai aktivizmus gyakorlására. Fontos, hogy a szükséges képességeket elsajátítsák általam” – magyarázta. Ragaszkodott hozzá, hogy pozitív hatással van a csoport működésére. Ám, amikor Green arra kérdezett rá, hogy vajon Szvjatszkij a nőzés miatt indította-e el a Fement, a férfi úgy válaszolt: "talán igen, valahol mélyen a tudatalattimban".

Az egyik Femen-aktivista a „Stockholm-szindróma” kifejezéssel jellemezte a lányok és Szvjatszkij kapcsolatát. Ezt a kifejezést arra a jelenségre hasznáják, amikor a túszok rokonszenvet éreznek túszejtőik iránt. "Pszichológiai függésben tart minket. És bár tudván tudjuk, hogy az ő segítsége nélkül is működne a csoport, a függés összetart." 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség