szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat szombaton délelőtt Vilniusban John Kerry. Az amerikai külügyminiszter a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapáshoz igyekszik uniós támogatást szerezni.

Az amerikai külügyminiszter a litván fővárosban részt vesz az Európai Unió külügyminiszterei kétnapos informális találkozójának záró napján. A tanácskozáson Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli.

Hírügynökségi jelentések szerint Kerry először Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt. A találkozóról részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Kerry tárgyalásaival egy időben Ausztria és Németország ismét megerősítette, hogy nem hajlandó részt venni egy esetleges katonai akcióban.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter Vilniusban újságírók előtt megengedhetetlennek nevezte ugyan vegyi fegyverek bevetését, óvott azonban egy esetleges katonai akciótól Szíria ellen. 

Hasonlóan nyilatkozott Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, aki egy szombati lapinterjúban kizárta, hogy Németország részt vegyen egy Szíria elleni támadásban. A miniszter a többi között alkotmányjogi okokra is hivatkozott, és utalt arra: német katonák közreműködése csakis ENSZ, NATO vagy európai uniós mandátum alapján lehetséges.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet