szerző:
MTI

A Ferenc pápa által a békéért meghirdetett szombati nemzetközi böjt- és imanap központi helyszíne a római Szent Péter tér lesz az egyházfő vezette virrasztáson, de a békeimához az egész világon csatlakoznak a vallási közösségek és a nem hívők is. A Szent Péter térre több százezres tömeget várnak szombaton. Assissiben egy óriási, szivárvány színű zászlóval vonulnak fel a békenap alkalmából.

Szombat délután fél ötkor nyitják meg a Szent Péter teret a virrasztáson részt venni akarók előtt. Az egyházfő rendelkezése szerint a tér szélén és az oszlopcsarnokában lesz lehetőség gyónásra.

A Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért meghirdetett imavirrasztás körmenettel kezdődik fél hétkor. A Szent Péter téren körbe viszik a latinul Salus Populi Romani (a római nép üdvössége) nevű Mária-kegyképet. Az első évezredből származó, oltalmazó Szűz Mária-ikont a római Santa Maria Maggiore bazilikában őrzik, ahova Ferenc pápa megválasztása óta gyakran jár imádkozni.

Ezután felolvassák a pápának a múlt vasárnapi úrangyala imádságkor (angelus) elmondott beszédét. Ebben a pápa "békekiáltást" intézett a világhoz: "törjön ki a béke; soha többé ne legyen háború!". Az egyházfő határozottan elítélte a vegyi fegyverek alkalmazását Szíriában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erőszak sohasem vezet békéhez. A nemzetközi közösséget a pápa a szíriai helyzet békés megoldására szólította fel, a keresztény és más vallású, hívő és nem hívő "jó szándékú" embereket pedig a világ minden részén megtartandó böjt- és imanaphoz való csatlakozásra kérte. Ugyanezt hangoztatta a csütörtökön a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz és a G20-as országcsoport tagjainak Szentpétervárra küldött levelében. A Szent Péter térre több százezres tömeget várnak szombaton.

A böjt- és imanaphoz a világ keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista vallási vezetői és közösségei is csatlakoztak, valamint számos pacifista mozgalom, politikai és civilszervezet. A Szent Péter térre várják Ahmed Badreddin al-Hasszún szíriai főmuftit, a szunniták vallási vezetőjét, aki ha nem tud Rómába jönni, a damaszkuszi mecsetben tart imát. Pénteken a párizsi mecsetben tartottak békeimát. Csatlakoznak az egyiptomi és közel-keleti keresztények, a Szentföldön szolgáló rendek, a libanoni menekülttáborok keresztény és muzulmán lakosai. A békéért imádkoznak Indonéziában és Irakban is, ahonnan  Louis Raphael Sako, az iraki káld szertartású katolikusok pátriárkája jelezte csatlakozását. Csatlakozott a római zsidó közösség is Riccardo Di Segni főrabbi vezetésével.

A Szent Ferenc és a béke városaként ismert olasz Assisiben a Szent Péter téri virrasztással egy időben csendes menetet tartanak egy óriási, szivárvány színű békezászlóval. 

Egy pénteki felmérés szerint a böjtnaphoz és imához az olaszok 28 százaléka csatlakozik, a gyakorló hívők több mint fele. 

Részvételre szólította fel az európai egyházak híveit az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által vezetett Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!