szerző:
MTI

A nyugat-marylandieknek elegük van az "annapolisi liberális többségből". Különválnának Maryland államtól. A városok és vidék közötti különbségek egyre inkább politikai formát öltenek.

Több más amerikai államhoz hasonlóan elszakadási és önállósodási törekvések jelentek meg Marylandben is, ahol öt konzervatív megye elégelte meg az "annapolisi liberális többséget" - írta hétfői számában a The Washington Post

"Ha valaki úgy véli, hogy hosszúra nyúlt a sérelmeinek listája, hogy évtizedek óta semmi sem változik, és hogy ezt nem lehet megoldani, akkor végül ezt kell tenni" - nyilatkozott a lapnak Scott Strelczyk 49 éves informatikai tanácsadó, az elszakadás kezdeményezője.

A The Washington Post szerint az elszakadási törekvések Marlyandben és máshol is azt jelzik, hogy a városok és vidék közötti különbségek egyre inkább politikai formát öltenek. Az urbanizált övezetekben bekövetkezett népességrobbanás következtében liberális politikusokkal teltek meg a helyi törvényhozások, akiknek progresszív programja eltávolodott a vidékiek igényeitől, akik egyre inkább elszigeteltnek és marginalizáltnak érzik magukat. 

Az öt marylandi megye, ahol az állam lakosságának mintegy 11 százaléka él, Nyugat-Maryland vagy Augusta - George Washington így nevezte az Appalache-hegységet - néven egyesülhetne. Az ott élők jövedelme alacsonyabb a városlakókénál és túlnyomó többségükben a republikánusokra szavaznak az alapvetően demokrata államban. A lakosok 90 százaléka fehér az állam többi területeinek 51 százalékos átlagával szemben. 

Szakadni vágyik Észak-Kalifornia is

Észak-Kaliforniában a főként republikánus pártiak lakta Siskiyou megye önkormányzati testülete (felügyelőtanácsa) szeptember elején 4:1 arányban szavazott a demokrata többségű államból való kiválás mellett. Az indoklás szerint a megyének nincs önálló  képviselete a kaliforniai székvárosban, Sacramentóban. Emellett a helyi lakosoknak nincs ínyére az állam törvényhozása által elfogadott törvény a tűzvédelmi díjról és a vízgazdálkodásról. 

Az elszakadás hívei azt szeretnék, ha Észak-Kalifornia és Dél-Oregon agrármegyéi egy új államban egyesülnének, amelyet az Egyesült Államok harmadik elnökéről, Thomas Jeffersonról neveznének el. 

Coloradóban is önállósodnának

Augusztus végén az ugyancsak demokraták által kormányzott Colorado több északi, republikánus többségű agrármegyéje döntött úgy, hogy népszavazást tart az elszakadásról. A novemberben megtartandó referendum részvevőinek arra a kérdésre kell majd választ adniuk, hogy akarnak-e egy Észak-Colorado névre keresztelendő államban élni. 

E megyék akcióját az állam törvényhozásának a "vidéki Colorado ellen folytatott hadjárata" váltotta ki. A hadjárat alatt a kezdeményezők egyebek között a lőfegyverekhez jutás szigorítását és azt értik, hogy kötelező megkétszerezni a megújuló energiaforrások használatát.

Michiganben arra irányuló törekvések vannak, hogy az állam északi, a Felső- és a Michigan-tavat elválasztó félszigetének területei elszakadjanak és egyesüljenek Wisconsin egyes részeivel.

Új államok megalapításához azonban komoly jogi akadályokat kell leküzdeni. Ehhez a helyi törvényhozásoknak kellene határozniuk az államok új határairól, az új entitásoknak pedig a szövetségi kongresszustól kellene kérelmezniük az elismerésüket. Az új tagállamok létrejöttét a washingtoni szenátusnak és a képviselőháznak egyaránt jóvá kellene hagynia. Az ilyen ügyekben nincs szükség az elnök jóváhagyására. 

A területek többségének esetében az elszakadás valószínűsége már csak azért is meglehetősen csekély, mert mind a marylandi, mind a kaliforniai, mind a coloradói állami törvényhozás mindkét házát - csakúgy mint a kormányzói hivatalt - a demokraták tartják ellenőrzésük alatt. 

Az elmúlt évtizedekben több olyan eset is volt Kalifornia, New York és Washington államokban, hogy egy-egy elégedetlen közösség kezdeményezte szűkebb hazája elszakadását, de mindegyik kísérlet kudarcot vallott. 

Az Egyesült Államok történetében eddig mindössze két entitásnak sikerült kiszakadnia a korábbi államából: Maine 1820-ban Massachusettsből vált ki, Nyugat-Virginia pedig a polgárháború idején, 1863-ban Virginiából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Eurostat: a második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: a második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó