szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Utoya szigetén két éve elkövetett norvégiai mészárlás négy túlélője is bejutott a norvég parlamentbe a hétfői választásokon - közölte a Norvég Munkáspárt.

A 2011. július 22-én történt, összesen 69 halálos áldozatot követelő merénylet harminchárom túlélője indult a hétfői parlamenti választásokon.

Anne Odden, a Norvég Munkáspárt parlamenti frakciójának szóvivője közölte, hogy a Jens Stoltenberg vezette jobboldali koalíció veresége ellenére az ifjúsági szekció négy jelöltjének sikerült bejutnia a parlamentbe. A Norvég Munkáspárt az összesen 169 tagú új törvényhozás 55 mandátumát szerezte meg a hétfői voksoláson.

A 32 éves Anders Behring Breivik mintegy két éve pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában lövöldözni kezdett. A robbantásnak nyolc, a szigeten elkövetett vérengzésnek 69 halálos áldozata volt.

A szélsőséges jobboldali elkövetőt a Norvégiában kiszabható maximális büntetésre, 21 év börtönre ítélték, amely lejárta után mindaddig meghosszabbítható, amíg úgy ítélik meg, hogy Breivik veszélyt jelenthet a társadalomra.

A hétfői parlamenti választások a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék győzelmét hozták, így Erna Solberg lehet Norvégia új miniszterelnöke. A szavazatok 16,4 százalékával bekerült a parlamentbe a bevándorlás-ellenes populista Haladó Párt (FP) is, amelynek egy ideig a multikulturalizmust elítélő Breivik is tagja volt.

Az FP egyértelműen elhatárolódik a merénylet elkövetőjétől, aki maga is a párt szemére vetette, hogy az túl engedékeny. A párt negyvenéves fennállása óta harmadik legjobb választási eredményét érte el, de 2009-ben elért 22,9 százalékos eredményéhez képest visszaesett a támogatottsága.

Az új parlament 169 tagjából csupán három külföldi származású, közülük egy képviselő a Haladó Párt tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében