szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két és fél évvel a 2011-es japán földrengés és szökőár után még mindig több mint 200 ezren élnek átmeneti szállásokon, két és fél ezer áldozat holttestét pedig továbbra sem találták meg - közölte a japán rendőrség szerdán.

A hatóságok adatai szerint a szigetország északkeleti partjára 2011. március 11-én lesújtó természeti katasztrófában 15 883 ember vesztette életét, közülük 2688-an a kitelepítés közben vagy után - jelentette az NHK televízió. Az eltűntek után mind a mai napig kutat a japán rendőrség és parti őrség, de harminc hónappal a Richter-skála szerint 9-es erősségű földmozgás és az azt követő, többször tízméteres szökőár után minimális az esélye arra, hogy megtalálják a holttesteket. 

A statisztikákból az is kiderül, hogy a három legsúlyosabban érintett prefektúrában - Ivatében, Mijagiban és Fukusimában - 215 ezren ideiglenes szállásokon laknak, és eddig mindössze a kitelepítettek számára megépítendő lakások 1,6 százaléka - 448 otthon - készült el. A szökőárat követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű közelében lakók továbbra sem tudják, mikor térhetnek haza, ha egyáltalán valaha lehetőségük lesz erre. Késnek a sugármentesítési munkálatok, az erőmű helyzete pedig továbbra sem stabil, amit az elmúlt hónapok szivárgásai is jeleznek.

Az erőműbalesetben és a sugárzás miatt senki sem halt meg a hivatalos adatok szerint, de becslések szerint a Fukusima prefektúrában az evakuálás közben és utána történt 1539 haláleset jelentős része valamilyen módon köthető az atomkatasztrófához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban