szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két főre olvadt a lengyel kormány parlamenti többsége csütörtökön, miután a kormánykoalíció vezető pártja, a Polgári Platform (PO) újabb képviselője jelentette be a pártból való távozását. A Reuters korábbi jelentésében még a PO egyfős többségéről írt, de ezt a hírügynökség korrigálta.

Jacek Zalek három héten belül már a PO harmadik képviselője, aki elhagyja a kormánypártot. Ezzel Donald Tusk miniszterelnök hat évvel ezelőtti hivatalba lépése óta most került a legkényesebb helyzetbe. Szerdán ugyanakkor a kormánykoalíció eggyel növelte mandátumai számát, miután Renata Janik, letéve képviselő esküjét, az augusztusban elhunyt Konstanty Miodowicz helyébe lépett.

A kormánykoalíció két pártjának, a PO-nak és a Lengyel Parasztpártnak összesen 232 mandátuma van a 460 tagú lengyel alsóházban (szejmben), amelynek a következő hetekben olyan fontos kérdésekben kell döntenie, mint a jövő évi költségvetés vagy a nyugdíjreform.

Zalek sajtóértekezletén a párton belüli vitákkal indokolta döntését, amelyek nyomán három hónapra felfüggesztették frakciótagságát. A büntetést azért kapta, mert a kormánypártot ugyancsak elhagyó két frakciótársával együtt több ízben a frakciótöbbséggel szemben szavazott. 

Zalek kijelentette, hogy politikai céljait a kormánypárton belül már nem tudja megvalósítani. Véleménye szerint Donald Tusk pártja képtelen megfelelni választói elvárásainak, amit jól érzékeltet a fővárosban zajló nagyszabású szakszervezeti tüntetés. 

Hétfőn Jaroslaw Gowin volt igazságügyi miniszter jelentette be távozását a kormánypártból. Gowin a magánnyugdíjpénztárak tervezett "államosításával" indokolta elhatározását. Mindazonáltal régóta feszült volt a viszonya a kormányfővel, aki májusban le is váltotta igazságügy-miniszteri tisztségéből, mert egy interjúban azt állította, hogy Németország embriókat importál Lengyelországból, s azokat kutatási célokra használja fel. 

Gowint a jobbközép liberális PO konzervatív szárnya nem hivatalos vezetőjeként tartották nyilván. Ez a szárny hiúsította meg az ellenzéki nemzeti konzervatívokkal karöltve a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó, a PO által beterjesztett törvénytervezet elfogadását. A volt miniszter a hírek szerint egy új politikai párt létrehozását fontolgatja. Augusztus 27-én távozott a kormánypártból "világnézeti okokból" a nigériai származású, fekete bőrű képviselő, John Godson is.    

Rafal Grupinski, a PO frakcióvezetője kijelentette: Zalek távozása nem okozott meglepetést, és a kormánykoalíció többsége nincs veszélyben. A frakció egy másik tagja, Andrzej Biernat viszont nem zárta ki előre hozott választások lehetőségét arra az esetre - a következő választások 2015-ben esedékesek -, ha a kormány elveszítené parlamenti többségét. Megfigyelők szerint azonban van elég független képviselő, aki hajlandó lenne kívülről támogatni a kormányt, és így nem lenne idő előtti választásokra.

Közvélemény-kutatások szerint a Polgári Platform jelenleg népszerűségben messze alulmarad a vezető ellenzéki párttal, a Jaroslaw Kaczynski vezette nemzeti konzervatív Jog és Igazságossággal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban