szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Neandervölgyi társaságnak" nevezte a republikánus honatyákat Joe Biden amerikai alelnök egy csütörtök esti beszédében.

A demokrata párti politikus azon a washingtoni fogadáson beszélt, amelyet egy általa még szenátorként benyújtott törvény elfogadásának tizenkilencedik évfordulója alkalmából szerveztek. Az ő nevéhez fűződik ugyanis az az Egyesült Államokban mérföldkőnek tekintett jogszabály, amelyet a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében fogadott el 1994-ben az amerikai törvényhozás, s amelyet most újítottak meg. 

Biden azonban nehezményezte, hogy e törvényt csak heves vita árán sikerült megújítani, különösen a republikánus többségű képviselőházban. "Most valami durvát fogok mondani" - jelezte az alelnök. "Még mindig harcolnunk kell? Harcolnunk kell a törvény megújításáért?" - folytatta, hozzáfűzve, hogy a képviselőház "neandervölgyi csoportjának" akadékoskodása miatt ment át olyan nehezen a jogszabály. 

Joe Biden eddig is híres volt keresetlen kifejezéseiről, baklövéseiről. Az amerikai bulvársajtóban bakigépnek nevezett alelnök januárban, egy nappal Obama elnök hivatalos beiktatása előtt amerikai elnöknek nevezte magát. Egy másik alkalommal saját szerepét méltatva kiemelte: Szlovákia és ő szerepet játszott abban, hogy annak idején Bill Clinton kiadta az utasítást a délszláv háború hírhedt figurája, Slobodan Milosevic elfogására. Vélhetően Szlovéniára gondolt. 

Az elnökválasztási kampányban pedig azt találta mondani, hogy a középosztály az elmúlt négy év során "el volt temetve". A republikánusok azonnal "lecsaptak" erre a nyelvbotlásra, hangoztatva, hogy szerintük a demokraták ezzel beismerték elhibázott gazdaságpolitikájukat.

Olykor nem túl "szalonképes" szavak is kicsúsznak a száján nagy nyilvánosság előtt. Két évvel ezelőtt a Fehér Házban, azon az ünnepségen, amelyen az amerikai elnök aláírta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt, azt súgta Obama fülébe: "Ez kurva nagy dolog" (This is a big fucking deal). A bekapcsolt mikrofonoknak köszönhetően a szemfüles média a sajtóesemény felvételéből kihámozta Biden alig, de tisztán hallható szavait. Hamarosan pólókat is lehetett kapni az elhíresült felirattal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját