szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette szerdán a német kormány, hogy 2002 és 2006 között több mint 130 tonnányi, mérges gáz gyártására is felhasználható vegyi anyagot szállított Szíriának.

A gazdasági minisztérium az ellenzékben ülő radikális baloldali frakció (Die Linke) írásos kérdésére válaszolva ismerte el, hogy Berlin a szóban forgó időszakban jóváhagyta kettős célra felhasználható kémiai anyagok, többek között fluorsav, nátriumfluorid, valamint kálium- és nátriumcianidot tartalmazó készítmények Szíriának való értékesítését.  

Az említett tételek közül valamennyi felhasználható civil és katonai célra egyaránt. Ralf Trapp, az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) szakértője szerint ezekből az anyagokból szarin is előállítható, vagyis az az ideggáz, amelyet a világszervezet szakértői jelentésükben a Damaszkusz külvárosaiban augusztus 21-én végrehajtott támadás során használt vegyi fegyverként azonosítottak. 

A vegyi anyagok szíriai exportjára a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld vezetés, majd az Angela Merkel kancellár első mandátuma idején hatalmon lévő konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció mondott igent. A szóban forgó anyagokból 2002 és 2003 között 40 tonnát,  2005 és 2006 között pedig 97 tonnát adtak el a közel-keleti országnak. 

A gazdasági minisztérium közleményében leszögezte: "alapos vizsgálatot" követően engedélyezték a vitatott szállításokat, s a német kormánynak egyetlen olyan információ sem volt a birtokában, amely alapján arra következtethetett volna, hogy a küldeményt nem polgári célra használják fel. Egy német kormányzati forrás szerint a szóban forgó vegyi anyagok fémek kezelésére vagy fogrém előállítására használhatók. 

Jan van Aken baloldali képviselő a kormányhoz intézett kérdésben kifogásolta, hogy Németország egy olyan országnak szállított kényes vegyi anyagokat, amelyről akkoriban már az egész világ tudta, hogy óriási vegyifegyver-programmal rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!