szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfrissebb jelentések szerint két mandátumon múlhat a CDU/CSU konzervatív pártszövetség abszolút többsége.

Az ARD közszolgálati televízió megbízásából az exit pollok és az első részeredmények alapján készült vizsgálat szerint a konzervatívoknak 302 mandátumuk lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint 304 helyet szerezhetnek az uniópártok.

Az első részeredmények szerint a CDU/CSU 42 százalék körüli eredménnyel nyerte meg a választást. Ugyanakkor rendkívül magas, 15 százalék körüli a parlamenti küszöbön elbukott pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat.

Merkelnek köszönhető

A konzervatív uniópártok Angela Merkelnek köszönhetik magabiztos választási győzelmüket - értékelte a vasárnapi németországi voksolás kimenetelét a Forschungsgruppe Wahlen (FW).

 

©

A kutatóintézet szerint az eredményben döntő szerepet játszott a kancellár kiemelkedő tekintélye. 1990 óta - amikor Helmut Kohl állt a szövetségi kormány élén - egyetlen kancellárnak sem volt olyan kedvező imázsa a lakosság körében, mint most Merkelnek. A megkérdezettek 80 százaléka úgy vélte, hogy a kormányfő jó munkát végzett 2009 óta.
Az FW kimutatása szerint növekedett a pártok listavezetőinek a jelentősége. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélte, hogy számukra fontosabb, ki lesz a kancellár, mint az, hogy mely pártok fognak közösen kormányozni a választások után. 2009-ben még csak 28, 2005-ben pedig 19 százalék vélekedett így.

Az első becslések

Csak az Angela Merkel vezette konzervatívok győzelme a biztos a vasárnapi német választások után készült első eredménybecslések szerint. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség abszolút többséget szerezhet a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában, de nagykoalícióra is léphet a szociáldemokratákkal (SPD), és elméletileg a Zöldekkel is alakíthat kormányt.

A 20 óra körül készült becslések szerint a CDU/CSU a szavazatok 42,4-42,5 százalékát szerezte meg. Az ARD közszolgálati televízió megbízásából készült mandátumbecslés szerint a konzervatívoknak 302 képviselőjük lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint a Bundestag 606 tagú lehet, és az uniópártok 304 helyet szerezhetnek.

A konzervatív uniópártok a II. világháború óta egyszer, 1957-ben szereztek abszolút többséget. Legutóbb 19 éve, 1994-ben értek el 40 százalék feletti eredményt. "Szuper eredményt értünk el" - mondta Angela Merkel a CDU berlini székházában. Hozzátette: a konzervatívok felelősségteljesen járnak el, és csak a hivatalos előzetes végeredmény megjelenése után döntenek a következő lépésekről.

A CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a liberális FDP nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,5-4,6 százalékos eredménnyel végzett a becslések szerint, így 64 év után kiesik a Bundestagból. "Ezek a legkeserűbb és legtragikusabb órák a német Szabad Demokrata Párt történetében" - mondta Philipp Rösler pártelnök. Hozzátette: vállalja a felelősséget a súlyos választási vereségért.

Az FDP 2009-ben még történelmi csúcsot jelentő 14,6 százalékot szerzett.

Az SPD 25,4-25,7 százalék közötti eredményt ért el, kismértékben javított a 2009-es 23 százalékhoz képest, ami a legrosszabb választási eredmény volt a 150 éves párt történetében. Peer Steinbrück, az ellenzéki párt kancellárjelöltje hangsúlyozta: a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről Angela Merkelnek kell gondoskodnia - tette hozzá Steinbrück.

A Baloldal a szavazatok 8,3-8,5 százalékát szerezte meg az első becslések szerint, gyengült a 2009-es 11,9 százalék után. Ugyanakkor a Baloldal vasárnap a harmadik legnagyobb német politikai párttá lépett elő - emelte ki Gregor Gysi parlamenti frakcióvezető.

A Zöldek is gyengültek, 8,1-8,2 százalékot szereztek a 2009-es 10,7 százalék után. A környezetvédők egyik céljukat sem érték el, nem sikerült a szociáldemokratákkal együtt leváltani a Merkel-kormányt, és a párt támogatottságát sem sikerült növelni - ismerte el Jürgen Trittin, az ökopárt kampányát vezető duó egyik tagja.

A parlamenten kívüli pártok közül a bejutásra leginkább esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) 4,9 százalékot ért el, kevéssel az 5 százalékos küszöb alatt végzett a becslések szerint.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, a 70,8 százalékhoz képest.

A hivatalos előzetes végeredmény várhatóan hétfő hajnalban jelenik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nagykoalíció alakulhat Németországban

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen a vasárnapi német parlamenti választásokon, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint.