szerző:
MTI

A török és a jordániai államfő kedden a szíriai vérontás megfékezése érdekében határozottabb fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget, mert szerintük a világ országainak közös felelőssége, hogy ne hagyják cserben a szíriai embereket. A francia elnök kényszerítő erejű határozat elfogadását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

Abdullah Gül török államfő és II. Abdalláh jordániai király New York-ban, az ENSZ közgyűlésének 68. ülésszakán szólalt fel ebben az ügyben.

Gül szerint a nemzetközi közösség felelőssége, hogy véget vessen a két és fél éve tartó, több mint százezer áldozatot követelő szíriai polgárháborúnak.

A török köztársasági elnök üdvözölte a szíriai rezsim vegyi fegyvereinek megsemmisítését célzó orosz-amerikai javaslatot, de figyelmeztetett: nem szabad engedni, hogy ne vonják felelősségre bűneikért Bassár el-Aszad kormányát.

"A polgárháború nem a mérgesgáz-támadással kezdődött, és nem is azzal fog véget érni, hogy megsemmisítik a vegyi fegyvereket" – mondta.

Abdalláh király arra szólította fel a világ országait, hogy segítsenek felgyorsítani az átmenetet Szíriában, valamint nyújtsanak több támogatást a polgárháború menekültjeinek.

"A világnak feladata és egyben érdeke is, hogy segítséget nyújtson, mégpedig sürgősen, mivel a kockázat egyre nagyobb" – utalt a Jordániába özönlő szíriai menekültáradatra.

Francois Hollande francia elnök kényszerítő erejű, erő alkalmazását kilátásba helyező határozat elfogadását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától a szíriai kormány ellen a New York-i ENSZ Közgyűlésen tartott beszédében.

A határozatot az ENSZ Alapokmány VII. fejezete értelmében kellene elfogadni, így lehetővé téve a szíriai kormány elleni esetleges katonai beavatkozást, ha az nem teljesíti kötelezettségeit – tette hozzá Hollande.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait