szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádat emelt a stuttgarti ügyészség csütörtökön az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor egy őre ellen.

Hans Lipschis a vádhatóság szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában. A 93 éves, litván származású férfi 1941-től 1943-ig teljesített őrszolgálatot, és ezzel a munkával hozzájárult a megsemmisítő tábor üzemeltetéséhez - közölte az ügyészség szóvivője. 

Hozzátette, amíg a vádlott őr volt, 12 úgynevezett fogolytranszport érkezett Auschwitzba. A vagonokba zsúfolt embereket a tábor vasútállomásán a munkaképesség alapján két csoportra osztották, és a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt foglyokat a peronról egyenesen a gázkamrákba hajtották.

A német igazságszolgáltatás évtizedekig nem üldözte az egykori lágerőröket, a nyugatnémet szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy 1969-ben lefektetett irányelvére hivatkozva, amely szerint a felelősségre vonásukhoz bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóságnak (ZSt) már harminc éve vannak információi Hans Lipschisről. A hatóság szakemberei tudták, hogy az SS-tag lágerőr a hatvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, és amikor 1983-ban kitudódott a náci múltja, megfosztották az amerikai állampolgárságtól és kiutasították az országból. Lipschis Nyugat-Németországba költözött, de a ZSt nem kezdeményezett eljárást ellene, mert úgy látták, nincs esély az elítélésére.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őre ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik az, hogy köze volt foglyok halálához. 

Az ítélet szemléletváltásra vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett, és időközben 30 személy ügyét vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségeknek.

Miután a Simon Wiesenthal Központ felvette Hans Lipschist a legkeresettebb háborús bűnösök listájára, már nemcsak a német hatóságok nyomoztak utána, hanem a sajtó is. A Welt am Sonntag című lap riporterei áprilisban egy baden-württembergi kisvárosban találták meg. Lipschis azt mondta az újságíróknak, hogy szakács volt Auschwitz-Birkenauban és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és krematóriumról. A férfit májusban tartóztatták le.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A megszállt Lengyelországban felépített lágerben több mint egymillió embert öltek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból