szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Haszan Róháni vezette új iráni kormányt komolyan kell venni, mert az "34 év ellenségeskedés után a legjobb esélyt" kínálja a kapcsolatok javítására az Egyesült Államokkal - jelentette ki Hosjar Zebari iraki külügyminiszter helyi idő szerint szombaton New Yorkban, az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Iraknak különleges helyzete van a közel-keleti térségben, amennyiben síita kormánya jóban van a szintén síita Iránnal, és szintén jó a viszonya Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével, valamint - Zebari szerint - annak ellenzékével is. Továbbá szoros kapcsolatok fűzik - a Szaddám Huszein iraki diktátort elűző, amerikai vezetésű háború után - Washingtonhoz.

Az iraki diplomácia vezetője elmondta, hogy Róháni júniusi megválasztása óta Bagdad számos megbeszélést folytatott amerikaiakkal és irániakkal. 

"Nem mondanám, hogy a szerepünk döntő volt, de segített" - hangoztatta. Amikor Róháni már az első fordulóban földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, Irak sok más ország előtt felismerte, hogy "ez igazi (győzelem), mert ha a rezsim el akarta volna gáncsolni, kierőszakolhattak volna egy második választási fordulót, de nem tették".

Zebari "nagy áttörésnek" nevezve üdvözölte a Washington és Teherán közötti legújabb fejleményeket, és kifejezte országa készségét, hogy bármilyen szerepet játsszon a két ország közötti párbeszéd sikerében.     "Derűlátók vagyunk azt illetően, ami nemrég az ENSZ-ben történt" - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy az amerikai-iráni viszony fejlődéséhez szükség van a közvetlen tárgyalásokra, de szerinte ahhoz még "túl korán van".

Barack Obama amerikai elnök és Róháni pénteken negyedórás telefonbeszélgetést folytatott egymással, ami az 1979-es iráni iszlám forradalom óta a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel volt a két ország vezetői között.

Az iraki külügyminiszter szerint az új iráni elnök komolyságának jele, hogy Dzsavád Zaríf külügyminisztert nevezte ki nukleáris főtárgyalónak, kivéve e kulcsfontosságú ügyet a biztonsági erők kezéből, mégpedig a klérus látható jóváhagyásával. Azt is a valódi változások jelének tekinti Zebari, hogy Irán kész felújítani a holtpontra jutott tárgyalásokat vitatott atomprogramjáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beszél majd az utókor. Kiről? – Romhányiról

Beszél majd az utókor. Kiről? – Romhányiról

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat