szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerbiai katonai célpontok bombázását az Egyesült Államok már 1993-ban is mérlegelte annak érdekében, hogy megakadályozzák az úgynevezett Nagy-Szerbia létrejöttét - olvasható az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik jelentésében, amelyet 300 másikkal együtt a közelmúltban oldottak fel a titkosítás alól. A dokumentumokat nagy terjedelemben ismertetik ezekben a napokban a délszláv térség - közöttük Szerbia - tömegtájékoztató eszközei.

A Nagyobb Szerbia: a 90-es évek balkáni bajkeverője címet viselő jelentésben több lépés is szerepel arra vonatkozóan, hogyan lehetne megakadályozni az úgynevezett Nagy-Szerbia megalakítását. Ezek között szerepel a Szerbiával szembeni kemény szankciók bevezetése, az ország politikai kirekesztése a nemzetközi kapcsolatokból, Bosznia és Horvátország felfegyverzése, a bosnyákok számára biztonságos területek kialakítása Boszniában, légitámadások Bosznia területén, és "lehetséges légitámadásokkal való fenyegetés, illetve azok megvalósítása szerb katonai célpontok ellen".

A CIA szakértői úgy értékelték, hogy a Nagy-Szerbia folyamatos problémaforrás lesz a Balkánon a 90-es évek nagy részében. "Amikor Belgrád megszilárdítja erejét és területét, valószínűleg a szomszédos országokban is gondokat okoz majd, etnikai tisztogatást indít el Koszovóban, és tömegpusztításra alkalmas fegyverekre, például vegyi fegyverekre is szert tehet. Nagy-Szerbia valószínűleg nem habozik majd, hogy határain kívül kisebb erőszakot alkalmazzon, és megpróbálja Bosznia és Macedónia nem szerbek lakta részére, valamint a horvát tengerpartra is kiterjeszteni területi fennhatóságát" - fogalmazott a CIA.

"Arra számítunk, hogy a nacionalisták, a katonaság és a rendőrség támogatni fogja Milosevicet a hatékony embargó, a dolgozók nehéz helyzete és a hiperinfláció ellenére is. Ha ez mind megtörténik, valamint Szerbia jelentős területeket veszít Boszniában és Horvátországban, véleményünk szerint csak akkor fogják a nacionalisták és a katonák megdönteni a milosevici rezsimet. Azonban ha Milosevic távozna, akkor is a nacionalisták kezében maradna Belgrád. Szerbia továbbra is kitartana amellett, hogy erővel is létrehozza az etnikailag tiszta Nagy-Szerbiát. A koszovói albánokat viszont meg lehetne menteni az etnikai tisztogatástól, ha Milosevicnél gyengébb lenne az utódja" - áll a jelentésben.

Egy másik, 1993 februárjában kelt jelentés, amelyet a Vecernje Novosti című szerbiai napilap ismertetett internetes oldalán, pedig a lehetséges szerbiai reakciókat is elemzi. A lap szerint a húsz évvel ezelőtt leírtak egy alternatív történelmet bemutató filmforgatókönyvre hasonlítanak. Eszerint a politikai elszigeteltségre a szerb vezetés akár úgy is reagálhatott volna, hogy külföldi diplomatákat ejt fogságba. Az amerikai hírszerzők attól is féltek, hogy a szerb félkatonai egységek terrortámadásokat indítanak különböző nyugati országok ellen - írta a szerbiai lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita