szerző:
MTI

Horvátország és Magyarország érdekeit egyaránt szolgálja az, hogy együttműködéssel és párbeszéddel rendeződjék az INA és a Mol körül kialakult helyzet – közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter, reagálva arra, hogy Martonyi János magyar külügyminiszter lemondta részvételét a csütörtöki dubrovniki energetikai fórumon.

A horvát sajtó idézte pénteken Vesna Pusicot, aki szerint Martonyi János "a magyar kormány döntése alapján" mondta le a részvételét, és úgy tűnik, hogy a kabinet döntését a horvát hatóságok által Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott európai elfogatási parancs indokolta.

"Bírósági ügyről van szó, amely régebben tart, mint ennek a kormánynak a mandátuma" – mondta a horvát külügyminiszter, és hozzátette, hogy "az ügy az igazságszolgáltatási testületek kezében van, és most már az európai igazságügyi együttműködés keretein belül is".

Vesna Pusic szerint nem lenne szabad, hogy ennek bármi köze legyen a horvát-magyar kapcsolatokhoz, sem pedig a Mol és Horvátország tárgyalásaihoz. A horvát külügyminiszter szerint Horvátország nem látja kárát annak, hogy Martonyi János lemondta részvételét a dubrovniki fórumon.

"Nem értem, hogy ez miért menne Horvátország rovására. A magyar fél döntött erről, bár szerettem volna, ha ezt nem teszi. Ha fordított lenne a helyzet, úgy gondolom, hogy mi mindenképpen szerettünk volna részt venni (egy ilyen rendezvényen)" – mondta Pusic. Felhívta a figyelmet arra, hogy Orsat Miljenic horvát miniszter jelenleg részt vesz az igazságügyi miniszterek magyarországi találkozóján.

"Úgy gondolom, hogy ez teljesen helyénvaló" – mondta a horvát külügyminiszter, aki rámutatott arra, hogy pénteken találkozik Budvában egy szeminárium alkalmával a magyar külügyminiszterrel.

"Holnap (pénteken) beszélni fogunk minden témában. Nem fogunk foglalkozni a Mol és Horvátország kapcsolatával, de tárgyalni fogunk a Horvátország és Magyarország között kialakult jelenlegi helyzetről" – mondta Pusic, aki szerint teljes mértékben a két ország érdekeit szolgálja az együttműködés és a párbeszéd, és a kelleténél jobban kiéleződött helyzet rendezése.

A horvát rendőrség kedden elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is cáfolta ezt.

A magyar kabinet szerdán felkérte a Mol menedzsmentjét a magyar olajtársaság portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére, valamint arra utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol–INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár” – Rossz kabarévá züllesztették a Mézga családot

„Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár” – Rossz kabarévá züllesztették a Mézga családot

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

Új dátumot találtak, mikor írhatják alá a nagy kínai-amerikai megállapodást

Új dátumot találtak, mikor írhatják alá a nagy kínai-amerikai megállapodást

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek