szerző:
MTI

Minden belföldi és külföldi repülőjáratot töröltek a Japánhoz tartozó Okinawán a közeledő Fitow tájfun miatt, amely várhatóan szombaton éri el a távol-keleti ország délnyugati szigetcsoportját. Japánon kívül Tajvanon és Kínában is készülnek a tájfun érkezésére.

A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Fitow útjában viharos erejű szélre, heves esőzésekre, valamint tornádókra kell számítani, alig két héttel azután, hogy az év legnagyobb erejű tájfunja, az Usagi végigsöpört a Fülöp-szigetek és Tajvan közötti Luzon-szoroson.

Közép-európai idő szerint szombat hajnali egy órakor az Okinawa felé tartó Fitow tájfun mintegy kétszáz kilométerre volt az okinawai prefektúra központjától, Nahától, s a ciklon "szeme" óránként 15 kilométeres sebességgel haladt előre.

A kínai meteorológiai szolgálat már szombaton a legmagasabb fokú – vörös – riasztást adott ki a közelgő Fitow miatt, amely várhatóan csak vasárnap este vagy hétfőn hajnalban éri el Kína Csöcsiang és Fucsien tartományait. Az országos meteorológiai központ felszólította a helyi hatóságokat és a lakosságot is, hogy készüljenek fel a tájfun érkezésére, és kövessék utasításait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!