szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy külföldi hatalom támadást hajtott végre Szomália déli részén, megölve a al-Shaabab iszlamista milícia egyik tagját – közölték szombaton egybehangzó források.

A kenyai főváros elit bevásárlóközpontja ellen szeptemberben terrortámadást végrehajtó al-Shaabab közlése szerint "nyugatiak" támadtak meg egy házat egyik tengerparti bázisukon, a főváros Mogadishutól mintegy 180 kilométerre délre lévő Barawe városában, megölve egy lázadó harcost. Egy helyi lakos és egy kormányzati forrás szintén arról számolt be, hogy Barawéban heves tűzpárbaj hallatszott az éjjel.

Egyelőre nem tudni, hogy a támadók kit öltek meg, és miért pont az iszlamista milícia barawei támaszpontját vették célba. A szomáliai hírszerzés egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője, mindazonáltal azt közölte, hogy a támadás célpontjai a házban tartózkodó "fontos" külföldi személyek voltak. "Csónakokon érkező nyugatiak intéztek támadást a barawei tengerparton lévő támaszpontunk ellen, és egy ember hősi halált halt a mi oldalunkon" – közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon Abdiasis Abu Musab, az al-Shaabab katonai műveletei ügyében illetékes szóvivő.

Helyi lakosok Barawéból megerősítették, hogy a tenger felől ért támadás egy az al-Shaabab fegyveresei által őrzött házat, s a tűzpárbaj több mint egy órán át tartott. A mogadishui állami rádió jelentése szerint az összecsapásban külföldi repülőgépek is részt vettek. A szomáliai fővárostól délre fekvő tengerparti település, amely évek óta az iszlamista lázadó szervezet ellenőrzése alatt áll, már többször volt célpontja nyugati kommandós akcióknak. Az amerikai hadiflotta különleges SEAL osztaga 2009-ben hat embert ölt meg Barawéban, köztük Salah al Nabhant, az al-Kaida egyik legkeresettebb terroristáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup