szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franjo Tudjman egykori horvát elnök kész lett volna rakétatámadást indítani Belgrád ellen 1995-ben a Vihar hadművelet idején, ha a jugoszláv hadsereg a horvát krajinai szerbek segítségére sietett volna - derült ki egy frissen nyilvánosságra került CIA-jelentésből.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerdán ismertette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelentését, amelyet a közelmúltban oldottak fel a titkosítás alól 300 másik dokumentummal együtt.

A CIA-dokumentumok részletesen beszámoltak az akkori horvátországi helyzetről, az 1995. július 21-én kelt jelentés pedig Zágráb lehetséges lépéseit elemezte. "Zágrábnak vannak olyan rakétái, amelyek elérnek Belgrádig" - tájékoztatták a hírszerzők Washingtont. 

Az ügynökök arra a következtetésre jutottak, hogy Horvátország meg fogja támadni a krajinai szerbeket. Azt is elismerték, hogy tévedtek, amikor egy hónappal a Vihar hadművelet előtt azt mondták: a horvát támadás csak őszre várható. 

A lehetséges szerb reakciókat elemezve a CIA ügynökei úgy értékelték, hogy az akkori szerb elnök, Slobodan Milosevic körülbelül 22 ezer katonát, 700 tankot és fegyvereket küldhet a Krajinai Szerb Autonóm Terület megvédésére.

Magas rangú horvát vezetők akkor a CIA-t azzal nyugtatták meg, hogy ha sor kerülne a támadásra, Zágráb biztosan rakétatámadást indítana Belgrád ellen. A Jutarnji List beszámolója szerint a CIA hitt a horvát vezetőknek annak ellenére, hogy akkoriban a horvát hadsereg nem rendelkezett olyan rakétákkal, amelyeket 27 kilométernél távolabbra tudtak volna eljuttatni. 1995 júniusában egy katonai bemutatón a horvát hadsereg megmutatta ugyan az SZ-300-as rakétarendszerét, amellyel távoli földi célpontokat is meg lehetett semmisíteni, de a fegyver sosem volt harcképes. 

A CIA későbbi jelentései arról számolnak be, hogy Washington meglepődött Milosevic tétlenségén, vagyis azon, hogy Belgrád nem reagált a horvát offenzívára. A Jutarnji List szerint ennek oka, hogy Milosevic is tudott az SZ-300-as rakétarendszer létezéséről, valamint Tudjman fenyegetéséről, ezért halasztgatta a Horvátország elleni támadást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is