szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lát semmi kivetnivalót az ausztrál kormányfő abban, hogy a képviselők "kimozdulásának" finanszírozására, egyebek mellett esküvőkre és sporteseményekre járásra költségvetési pénzeket fordítanak. Tony Abbott azt mondta: senki nem akarhatja, hogy a parlament tagjai "hivataluk rabjai" legyenek – írta csütörtökön a The Daily Telegraph című brit napilap.

A megszállott sportember hírében álló Tony Abbott elutasította azt a felvetést, hogy indítsanak vizsgálatot saját maga, és más képviselők kétes költségelszámolásaival kapcsolatban – ezekre az utóbbi két hétben derült fény.

A múlt hónapban megválasztott konzervatív kormányfőt sokan bírálták amiatt, hogy korábban több mint 23 ezer ausztrál dollárt számolt el egyebek mellett egy bicikli- és egy autóversenyen való részvételével kapcsolatban.

Parlamenti képviselőként tett költségnyilatkozatában például "hivatalos" eseményként volt feltüntetve még 2011-ből egy olyan út, amelynek célja egy "Iron man" - azaz hosszú távú triatlon - versenyen való részvétel volt. Abbott utóbbival kapcsolatban határozottan állította, hogy az számára nem "mulatság" volt, hanem "közösségi elfoglaltság".

A kétes költségelszámolások miatt rá nehezedő nyomás ellenére az ausztrál kormányfőnek nem áll szándékában módosítani a parlamenti jogosítványokra vonatkozó szabályozáson. "Ha az embereknek van ezzel kapcsolatban javaslatuk, mondják csak el, de én nem fogom indítványozni a rendszer megváltoztatását" – mondta Abbott.

"Nem akarhatják, hogy a parlamenti képviselők hivataluk rabjai legyenek. Nem akarhatják, hogy a parlamenti képviselők be legyenek zárva Canberrába. Ha mi az ausztrál nép képviseletével kapcsolatos munkát el akarjuk látni, szabadon kell tudnunk mozogni az ausztrál emberek között" – tette hozzá a kormányfő. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy például a triatlonversenyen való részvétel miért jelentené "az ausztrál nép képviseletével kapcsolatos munkát".

Az ausztrál parlamenti képviselők csak néhány adatot kötelesek szolgáltatni utazásaikról, és ezeket az igazolásokat alig-alig ellenőrzik. A kétes költségelszámolásokat benyújtó politikusok közül két miniszter közben már visszafizette egy közeli barátjuk esküvőjén való részvételért elszámolt költségeket, ugyanakkor többen, köztük Abbott is védelmükbe vették eddigi gyakorlatukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!