szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati elektronikus levelezés biztonságosabbá tételére utasított Dilma Rousseff brazil államfő, akinek email-üzeneteit és telefonhívásait is megfigyelés alatt tartotta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Ez az első intézkedés, amelyet azért hozunk, hogy erősítsük a hivatalos üzenetek sérthetetlenségét – írta Twitter-üzenetében helyi idő szerint vasárnap este a brazil elnök.

Rousseff a Serpro hazai adatfeldolgozási központot bízta meg azzal a feladattal, hogy tegye biztonságosabbá a szövetségi kormány levelezési rendszerét.

Az elnök többször is élesen bírálta Washingtont az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) Brazíliát érintő tevékenysége miatt.

Az O Globo című brazil napilap az amerikai titkos adatgyűjtést felfedő Edward Snowdenre, az NSA volt szerződéses alkalmazottjára hivatkozva júliusban számolt be arról, hogy az amerikai földrészen az Egyesült Államok után Brazíliában a legkiterjedtebb a megfigyelés. Az üggyel kapcsolatban bekérették a brazil külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, Rousseff pedig lemondta október 23-ra tervezett washingtoni látogatását, miután nem kapott kielégítő magyarázatot Barack Obama amerikai elnöktől.

A Globo brazil tévé múlt hétfőn jelentette - szintén a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva -, hogy az NSA-nak megfelelő kanadai hivatal, a CSEC kémkedett a brazil bánya- és energiaügyi minisztérium ellen. Brazília még aznap felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy fejezzék be a dél-amerikai ország elleni kémkedést, amelynek az elnök szerint mindenekelőtt "gazdasági okai" vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai