szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lyukas géptesttel landolt a hétvégén Indiában az Air India légitársaság egyik Boeing 787 Dreamliner típusú repülőgépe. A jármű feltehetően útközben veszítette el a törzsből hiányzó, mintegy két négyzetméteres lemezdarabot - jelentette kedden a Bangalore Mirror című indiai napilap.

Az indiai légitársaság Újdelhiből Bangalorba tartó járata szombaton gond nélkül leszállt a célállomáson. A nagy megdöbbenés csak ezután következett: a dél-indiai város repülőterének alkalmazottjai - a gép visszaútra való felkészítése közben - arra lettek figyelmesek, hogy a repülő törzsén, nagyjából a bal és a jobb fő futóművek között egy 2,4-szer 0,9 méteres lyuk tátong.  Az egyelőre rejtély, hogyan tűnt el a szegecsekkel rögzített lemez.

A hatóságok Delhiben és Bangalorban is átvizsgálták a kifutópályát annak megállapítására, hogy a gép esetleg nem a felszálláskor vagy egy erősebb földet érés közben vesztette-e el a hiányzó elemet. Mivel a keresés nem járt sikerrel, gyanítható, hogy a Dreamliner útközben lyukadt ki. Az se világos, hogy a pilóták repülés közben mindebből észrevettek-e valamit.

A 2011-ben forgalomba állított Dreamliner a repülőgépipar egyik nagy reménységének számított, mert könnyebb, és jóval kevesebbet fogyaszt elődeinél. Üzembe helyezése óta azonban több ízben adódtak műszaki problémák.

Ez év elején például a típus csaknem négy hónapig nem repülhetett, mert az akkumulátorok túlmelegedése két gépen elektromos tüzet okozott. Szeptember végén a LOT lengyel légitársaság egyik Torontóból Varsóba tartó Dreamlinere volt kénytelen megszakítani útját, miután meghibásodott az egyik antennája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok