szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A luxemburgi szocialisták, liberálisok és zöldek hármas kormánykoalíciót akarnak létrehozni – jelentették be hétfő este az érintett pártok vezetői. "Egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy megadjuk az országnak az újrakezdés lehetőségét" – mondta Etienne Schneider, a szocialisták vezetője.

A választásokon a Jean-Claude Juncker eddigi miniszterelnök vezette Keresztényszociális Néppárt szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot, de a szocialisták, a liberálisok és a Zöldek, ha összefognak, együttesen 32 mandátummal - tehát meglehetősen szoros többséggel - rendelkeznek az új összetételű, 60 tagú törvényhozásban.

Egyelőre umindössze annyi történt, hogy a három párt képviselői összeültek, és megállapodtak, hogy tárgyalni kezdenek. Ugyanakkor már ez is meglepetés ahhoz képest, hogy előzőleg olyan vélemények merültek fel, amelyek szerint a 18 éve miniszterelnök Junckernek jó esélye van koalíciós partnernek megnyerni a liberálisokat.

A színek szimbolikáját kedvelő Luxemburgban a szocialistákat vörös, a liberálisokat kék, a zölpártiakat pedig zöld színnel szokták jelölni a grafikonokban, táblázatokban. A konzervatív keresztényszociálisok hagyományos jelölése a fekete. Ennek megfelelően eddig "fekete-vörös" koalíció kormányozta a nagyhercegséget. Az elképzelhetően összeálló "vörös-kék-zöld" koalíciót "Gambia-koalícióként" is emlegetik, lévén, hogy az afrikai Gambia állami lobogója vörös-kék-zöld színű.

Napközben megtartotta utolsó ülését a nagyhercegség leköszönő kormánya, és Jean-Claude Junckerre az a feladat hárult, hogy azután benyújtsa lemondását Henrik nagyhercegnek. Az államfő kedden külön-külön konzultál a parlamenti pártok vezetőivel, majd dönt arról, hogy kinek adjon új kormányalakítási megbízást. Erre Juncker már bejelentette igényét, hiszen pártja az új parlamentben is a legerősebb párt lesz, bár eddigi előnye csökkent a többiekkel szemben.    

A Keresztényszociális Néppárt 23 mandátumot, eddigi koalíciós partnere és egyben fő riválisa, a szocialisták pedig 13 mandátumot szereztek a vasárnapi választáson. A liberális Demokrata Párt 13 mandátumhoz, a Zöldek pártja 6 mandátumhoz jutott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

12,7 millió forinttól indul itthon az új Skoda Octavia RS

12,7 millió forinttól indul itthon az új Skoda Octavia RS