szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fáraók orvosának 4000 éves sírjára bukkant egy cseh régészcsapat a Kairótól délnyugatra, Abu-Szírben folyó ásatásokon.

"Ez a felfedezés igen fontos, mert a sír a piramisépítők korának egyik legnagyobb orvosáé, és ezek a magas rangú orvosok szoros kapcsolatban álltak az uralkodóval" – mondta Mohamed Ibrahim Ali régészeti miniszter a felfedezést kedden bejelentve.

Az el-Gíza kormányzóságban fekvő Abu-Szírben az időszámítás előtt mintegy 2500 évvel Felső-Egyiptomban uralkodó V. dinasztia fáraóinak több piramisa is áll. A temető, ahol a sírt felfedezték, 21-szer 14 méteres, négy méter magas falai mészkőből készültek. A régészek most múmiák után kutatnak a sírban.

A kutatók egy helyen találtak egy ajtót, az ezen található feliraton olvasható az orvos szó, valamint a "Rá isten papja" elnevezés, amelyből a halott foglalkozására és társadalmi állására következtetni lehet.

A cseh régészcsoport vezetője, Miroslav Bárta elmondta, hogy Abu-Szír térségében papokat és a gízai piramisokon dolgozó munkásokat is eltemettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!