szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán beszüntette az urán 20 százalékosra dúsítását - közölte csütörtökön az IRNA állami hírügynökség. Ez volt a nyugati országok egyik fő követelése.

A jelentés idézte Huszein Nagavi Hoszeinit, a parlament nemzetbiztonsági tanácsának tagját, aki azt mondta, hogy "Teherán leállította az urán ötszázalékosnál magasabb szintre dúsítását". A képviselő mindamellett azt is mondta, Iránnak elegendő mennyiségű húszszázalékosra dúsított urán fűtőanyaga van ahhoz, hogy működjön az orvosi célokat szolgáló, izotópokat előállító teheráni kísérleti atomreaktor.

"Az urán ötszázalékosnál magasabb szintre dúsítása az ország szükségleteitől függ. Az iráni atomiparnak a teheráni reaktorhoz szükséges fűtőanyag miatt van szüksége a húszszázalékos uránra. Ennek a létesítménynek egyelőre van fűtőanyaga, és nincs szükség több előállítására" - mondta Hoszeini. Hangoztatta ugyanakkor, hogy Teherán önállóan dönt majd arról, előállítson-e ötszázalékosnál magasabb szintre dúsított uránt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyelőre nem reagált a hírre. Egy diplomata Bécsben azt mondta, nem tud az urándúsítás bármilyen beszüntetéséről. A Reuters Dubajból keltezett anyagában azt írta, hogy egy ilyen lépés nagy meglepetést okozna, hiszen nyugati szakértők úgy vélik, Irán a magasabb szintre dúsított uránjának használatát arra az alkura tartogatja, amelyben az országot érintő gazdasági szankciók feloldását szeretné elérni.

Korábban iráni képviselők gyakran tettek olyan, Teherán nukleáris programjával kapcsolatos kijelentéseket, amelyeket később a kormány cáfolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni