szerző:
MTI

Gyakran próbálnak hamisított címkével felragasztott palackokkal pénzhez jutni csalók német élelmiszerüzletekben, de az üvegvisszaváltó rendszer jól működik, és gyorsan kiszűri a hamisítványokat – mondta hétfőn a betétdíjrendszer működését felügyelő társaság szóvivője az Abendzeitung című müncheni lap egy beszámolójával kapcsolatban, amely szerint a bajor fővárosban "magyar betétdíj-maffiát" lepleztek le.

Magyarországon egy titkos palackgyárban tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit etetik a magyar PET-palack maffiózók – írta a német lap.

A bűnözők valószínűleg több tízezer eurót zsákmányoltak, mire kiderült a csalás. Egy magyar férfit október közepén őrizetbe vettek, de egyelőre nem tett vallomást. Az ügyészség szerint szervezetten és jelentős értékre elkövetett csalásról van szó – tette hozzá az Abendzeitung.

A müncheni rendőrség sajtóosztályán keddre ígértek felvilágosítást az ügyben. Az érintett bolthálózatokat üzemeltető cégeknél megerősítették a lap beszámolóját, de részleteket a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem közöltek.

A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló társaság, a Deutsche Pfandsystem GmbH (DPG) egyik szóvivője az MTI-nek azt mondta, az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.

Hamis címkével kezdettől fogva gyakran próbálkoznak, de a vonalkód-leolvasó készülékkel felszerelt visszaváltó-automaták rögtön kiszűrik ezeket, és a csalók eddig nem is okoztak jelentős kárt. Nagyobb mennyiségű hamis palack inkább a kisebb boltokból kerül a rendszerbe, amelyek a csekély italforgalom miatt nem üzemeltetnek üvegvisszaváltó automatát.

A csalás így csak később derül ki, a palackok feldolgozását megelőző ellenőrzésnél, amikor már régen kifizették a darabonkénti 25 centes betéti díjat.

A DPG azonban minden ilyen esetről tájékoztatja a kereskedőket, figyelmezteti őket a veszélyre és tanácsokat ad a károk megelőzésére. Például fokozott körültekintést javasol azokra az esetekre, amikor valaki egyszerre 50-100 palackot akar visszaváltani, és részletesen tájékoztat arról, hogy miként lehet felismerni a hamis címkéket – mondta a nonprofit kft. szóvivője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Kiszállt az MKB-ból Matolcsy György unokatestvére

Kiszállt az MKB-ból Matolcsy György unokatestvére

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk