szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-romániai Deveselun hétfőn felavatták az európai rakétavédelmi rendszer romániai bázisának építőtelepét.

A katonai ünnepségen Traian Basescu román államfő, Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese, James Miller, az amerikai védelmi miniszter politikai helyettese és Mircea Dusa román védelmi miniszter is részt vett. A Deveselura telepítendő SM-3-as elfogó rakétákat 2015-ig állítják hadrendbe.

A 175 hektáros deveselui bázis felszereléséhez szükséges több mint százmillió dollárt az Egyesült Államok Kongresszusa biztosítja, a román félnek a támaszpont infrastruktúráját kell előkészítenie. Erre az idei költségvetésben 2,5 millió dollárnyi összeget irányoztak elő - mutatott rá Mircea Dusa román védelmi miniszter. A tervek szerint a deveselui bázison kétszáz amerikai katona fog szolgálatot teljesíteni.

Az amerikai szakértők szerint Románia ideális helyen fekszik ahhoz, hogy védelmet biztosítson Dél-Európának egy esetleges iráni közepes hatótávolságú rakéta támadásával szemben.

Az európai rakétavédelmi rendszer első szakaszát tavaly nyilvánította harcképesnek a NATO: ez egy Törökországban működő, csúcstechnológiát képviselő radarrendszert, valamint az SM-3-as elfogó rakétákkal felszerelt, a Földközi-tengeren állomásozó amerikai fregattokat foglalja magában. A második szakaszban (2015-ig) Romániában, a harmadikban (2018-ig) Lengyelországban állítanak hadrendbe SM-3-as elfogó rakétákat.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter márciusban bejelentette, hogy a negyedik fázisra vonatkozó, a nagy hatótávolságú elfogó rakéták Lengyelországba küldéséről szóló terveket törölték, s a fegyverekkel ehelyett Alaszka és Kalifornia felől erősítik meg az Egyesült Államok védelmét az észak-koreai fenyegetéssel szemben.

A NATO által létesítendő rakétapajzsot Oroszország fenyegetésnek tekinti, és ez beárnyékolta viszonyát a rakétaelhárító rendszerben részt vevő országokkal, köztük Romániával is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!