szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni sajtófelügyeleti bizottság betiltotta a Bahar című reformer napilapot, mert az állítólag megkérdőjelezte a síita iszlám vallás alapjait – közölte az iráni média hétfőn. A bizottság titkára azt mondta, hogy a Bahar ügye már az igazságszolgáltatás előtt van.

A kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó szervezet felügyeli a sajtót, és adja ki, vagy vonja vissza a lapok megjelenési engedélyét.

A Bahar (jelentése: tavasz) egyik múlt szerdai cikke nagy felháborodást keltett a hívő síiták körében, mivel megkérdőjelezte, hogy Mohamed próféta Alit jelölte ki elsődleges utódjának.

A síiták legfőképpen abban különböznek a szunnitáktól, hogy kizárólag Mohamed unokatestvérét, Alit és az ő leszármazottait ismerik el a próféta jogos örökösének. A muszlim világban a síita iszlám követői kisebbségben vannak a szunnitákkal szemben, de Irakban és Iránban a lakosság többsége ezt az irányzatot követi.

A napilap szerkesztősége elnézést kért a cikkért: szavai szerint "akaratlanul elkövetett hiba" történt, és az írás "nem illeszkedik az újság politikai irányvonalába".

"A Bahar napilap meghamisította a történelmet és az iszlámot, és felekezeti vitákat szít" – állította a kulturális miniszter. Ali Dzsannati emlékeztetett, hogy az újság az utóbbi egy évben több figyelmeztetést kapott.

A szóban forgó cikket még a 2013-as elnökválasztás reformer jelöltje, Mohammad Reza Arefa is élesen bírálta. Arefa azt kérte a reformer napilapoktól, hogy ne hozzanak nyilvánosságra a síita meggyőződésekkel ellenkező cikkeket.

Az évekig tiltólistán levő Bahar több más mérsékelt újsággal együtt 2012 végén jelenhetett meg újra. A reformerek és a mérsékeltek támogatásával megválasztott Haszan Róháni új iráni elnök a sajtószabadság szélesebb körű érvényesülését ígérte. Az utóbbi hetekben több másként gondolkodó újságírót engedtek szabadon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!