szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint tíz éve húzodott az ügy, amelyben 5 és 35 év közötti börtönbüntetéseket szabtak ki. A hatóságok szerint a szervezet felelős egy 2002-es robbantássorozatért. Ez volt az első eset az apartheidrendszer 1994-es vége óta, hogy árulás vádjával ítéltek el valakit Dél-Afrikában.

Öt és harmincöt év között börtönbüntetésekre ítélték egy fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges csoport huszonegy tagját Dél-Afrikában kedden, akik több mint egy évtizeddel ezelőtt Nelson Mandela korábbi államfő meggyilkolására, az Afrikai Nemzeti Kongresszus párt vezette kormány megdöntésére, valamint a feketék elűzésére készültek "búr hadseregükkel".

A több mint tíz évig tartó eljárást lezáró ítélethirdetésen az államcsíny kitervelésével vádolt Mike du Toit volt egyetemi oktató és egy másik vádlott 35 évet kapott. A többi vádlottat rövidebb szabadságvesztésre ítélték, egyesek büntetését a per ideje alatt rács mögött töltött idő fényében felfüggesztették dél-afrikai médiajelentések szerint. 

Ez volt az első eset a feketéket elnyomó apartheidrendszer 1994-es vége óta, hogy árulás vádjával ítéltek el valakit Dél-Afrikában.

Az elítéltek az apartheidpárti Boeremag (Búr erő) nevű szélsőséges fegyveres szervezet tagjai voltak, amely állítólag a feketék elűzését követően egy fehérek uralta "búr köztársaságot" akart létrehozni az ország holland gyarmatosítói által a 19. században kialakított egykori közigazgatási rendszer mintájára. 

A hatóságok szerint a szervezet felelős egy 2002-es robbantássorozatért, amelyet követően a Boeremag mintegy két tucat tagját tartóztatták le, és több mint egy tonna robbanóanyagot foglaltak le tőlük. A terrorakciókban egy ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

A radikálisok emellett 2002-ben Nelson Mandelát is megpróbálták felrobbantani egy út mentén elhelyezett pokolgéppel, de tervük meghiúsult, mivel a Nobel-békedíjas volt államfő végül helikopterrel utazott aznap. Az esettel kapcsolatban négy vádlottat - a Boeremag bombagyárosait - emberölési kísérletben is bűnösnek mondtak ki.

A maratoni per még 2003 tavaszán indult. Egyebek mellett azért is tartott ennyi ideig az eljárás, mert a vádlottak egy része nem ismerte el az ügyben eljáró pretoriai felsőbíróság joghatóságát, arra hivatkozva, hogy az ország apartheid utáni alkotmánya - és ezáltal jogrendszere - nem legitim.

A kétnapos ítélethirdetésen a vádlottakat támogató szélsőséges fehér csoportok is részt vettek. "Száz százalékig támogatom őket, mert a tervük helyes volt. Elnyomnak minket, szolgák vagyunk, lázadni kell ez ellen" - mondta Piet Rudolp, a híveit a bíróságra utaztató búr republikánusok nevű szélsőjobboldali szervezet elnöke az AFP hírügynökségnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk