szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a megfigyelési botrányok miatt ellenőrizni fogják az NSA európai tevékenységét. Arról azonban titkosságra hivatkozva nem nyilatkozott, hogy valóban tudott-e a német kancellár lehallgatásáról.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi tevékenységének ellenőrzését.

Obama az ABC amerikai televíziós egyik műsorában beszélt erről. Mint mondta: a nemzetbiztonsági szolgálatoknak elsősorban azt kell szavatolniuk, hogy semmi sem fenyegeti az amerikaiakat.

"Mi határozzuk meg számukra az irányvonalat. Az elmúlt években azonban azt láttuk, hogy teljesítményük nőtt és lehetőségeik szélesedtek, ezért kezdeményezek most egy ellenőrzést, biztosítandó azt, hogy amennyiben valamit meg tudnak tenni, nem jelenti szükségszerűen azt, hogy meg is kell tenniük" – jelentette ki Obama.

Az amerikai elnök elismerte: miközben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a titkosszolgálatok mit tehetnek az országon belül, Edward Snowden, az NSA volt informatikusának kiszivárogatásai nyomán egy sor kérdés merült fel. "Ami a hírszerzők külföldi munkáját illeti, kevesebb a korlátozás" – mondta Obama.

Az amerikai elnök nem volt hajlandó nyilatkozni azokról a német sajtóértesülésekről, amelyek szerint ő tudott róla, hogy az NSA lehallgatta Angela Merkel német kancellár telefonját. Obama arra hivatkozott, hogy ez titkosított információ.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta hétfőn, hogy az NSA nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását, miután tudomást szerzett róla a Fehér Ház is. A lap azt írta, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte.

Dianne Feinsten, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke hétfőn közölte: a Fehér Ház biztosította őt, hogy nem folytatódik a szövetségeseket érintő adatgyűjtés. Leszögezte, hogy határozottan ellenzi a szövetséges országok – köztük Franciaország, Spanyolország, Mexikó és Németország – vezetőinek megfigyelését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!