szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezer fős tömeg tüntetett az Európai Unióhoz való közeledésért Moldova fővárosának utcáin vasárnap, néhány héttel a Keleti Partnerség csúcstalálkozója előtt.

"Moldováért és Európáért!" - skandálták a demonstrálók, valamint moldovai és európai uniós zászlókat lengettek. A rendőrség szerint 70 ezren vettek részt a rendezvényen, amelyet az Európa-párti kormánykoalíció három pártja szervezett.

"Az európai integráció lehetőséget nyújt számunkra gazdaságunk újraindítására és a nép életminőségének emelésére (...) az ország újjáépítéséről van szó" - mondta Nicolae Timofti moldovai államfő.

A tömegdemonstrációt néhány héttel a november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt tartották, amelyen a tervek szerint aláírják az EU és Moldova közötti társulási szerződést. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes chisinaui látogatásán óva intette Moldovát attól, hogy közeledjen az Európai Unióhoz, mondván, örökre elveszítheti az ellenőrzést a Dnyeszteren túli szakadár terület fölött, valamint ebben az esetben a mostaninál csak sokkal drágábban tud majd energiát vásárolni Oroszországtól.

A négymilliós lakosságú Moldova 1991-ben, a Szovjetunió szétesésekor nyerte el függetlenségét, és ma Európa egyik legszegényebb állama. A havi átlagbér 70 ezer forint körül van, az ország erősen exportfüggő - egyik fontos kiviteli cikke a bor -, és rá van utalva az Európában dolgozó moldovaiak hazautalásaira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!