szerző:
MTI

Tiltott fasiszta jelképekkel és jelszavakat skandálva vonultak fel hétfőn tüntetők hétfőn a moszkvai Orosz meneten, amelyet nacionalisták rendeztek. A rendőrök körülbelül 30 embert vittek be tiltott jelképek használata miatt.

A felvonulást a Moszkva délkeleti kerületében található Ljublino városrészben rendezték, de más orosz városokban is volt menet. Több helyszínen léptek közbe a rendfenntartók, Volgográdban 50 embert fogtak le a tüntetésen.

A legnagyobb tömeg, a rendőrség szerint 8 ezer ember, Moszkvában vonult ki az utcára idegenellenes jelszavakkal. A szervezők, köztük az Oroszok nevű mozgalom, és a Nemzeti Demokrata Párt 15 ezer fős megmozdulásra kérte az engedélyt.

Dmitrij Gyemuskin, az ultranacionalista Oroszok vezetője és társai "Ma egy mecset, holnap pedig dzsihád" felirattal vonultak a kaukázusi és közép-ázsiai bevándorlók kitiltását követelve Oroszországból. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a moszkvai menetet, felkészülve az esetleges rendbontásra.

A múlt hónap közepén Moszkva délnyugati, Birjuljevo-Zapadnoje nevű külvárosi kerületében egy 25 éves orosz fiatalember meggyilkolása miatt tört ki zavargás. A bűncselekménnyel egy azerbajdzsáni bevándorlót gyanúsítanak.  

A 2005 óta nemzeti ünnepnek számító Orosz Népi Egység napján a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette populista liberális-demokrata párt is nagygyűlést tartott a moszkvai Puskin téren. A parlamenti ellenzéki párt elnöke azzal vádolta a hatalmat, hogy tétlenül nézte a Birjuljevo-Zapadnojéban történteket és nem tesz semmit az oroszországi terrorcselekmények megelőzéséért. A politikus elismerte, hogy pártjának nincs kellő politikai ereje.  

A Levada Központ orosz közvélemény-kutató intézet október végi felmérése szerint az elmúlt két évben jelentősen megnőtt az oroszok körében a nacionalista felvonulások támogatóinak a száma. Míg 2011-ben a megkérdezettek 26 százaléka ítélte el a kirekesztő nézeteket hirdető tüntetők menetét, idén 45 százalékuk helyeselte az Orosz menet megtartását.

Eközben az orosz kormány honlapján megjelent az a rendelkezés, amely szerint jövőre több mint 1,6 millió külföldinek engedélyezik a munkavállalást Oroszországban. A vendégmunkások főként a közép-ázsiai és kaukázusi országokból érkeznek. Közülük körülbelül félmillió embert az építőiparban alkalmaznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP