szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház állásfoglalása szerint zéró tolerancia szükséges a prostitúcióval szemben. Az orvosokból, szociológusokból, továbbá nemzetközi szervezetek képviselőiből álló pápai akadémia két napon át tanácskozott az emberkereskedelem és a modernkori rabszolgaság problémájáról. A pápa emberkereskedelemmel és prostitúcióval szemben tervezett lépéseiről hétfőn számoltak be a tagok a Vatikánban.

A vatikáni találkozót Ferenc pápa kezdeményezte: argentin papként és főleg Buenos Aires érsekeként közelről szembesült az ember- és szervkereskedelemmel, valamint a prostitúcióval.

Marcelo Sánchez Sorondo argentin püspök, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárja beszámolt arról, hogy az ENSZ legfrissebb adatai szerint a világon 20,9 millió áldozata van az emberkereskedelemnek. Többségüket azért adják el, hogy kényszermunkát végezzenek vagy prostituáltakká váljanak. A szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak száma minden évben kétmillióval emelkedik, és a prostitúcióra kényszerítettek hatvan százaléka gyermek.

Az emberkereskedelem áldozatainak egy százaléka a szervkereskedelem hálójába kerül.

A jelenség felszámolására a Pápai Társadalomtudományi Akadémia 49 javaslatot dolgozott ki. Jövőre és 2015-ben is a Vatikánban újabb nemzetközi találkozót tartanak az emberkereskedelemmel szembeni fellépésről.

Ferenc pápa ezzel egy időben "személyes és jelentős kezdeményezéssel" fog előlépni – jelentette be Sánchez Sorondo. Hozzátette: a pápa szerint magatartásváltásra van szükség, mert az egyház eddig nem volt tudatában a probléma súlyosságának és keveset tett az emberkereskedelem megfékezésére.

Az egyház állásfoglalása szerint zéró toleranciát kell alkalmazni a prostitúcióval szemben – mondta a sajtótájékoztatón José María Simón Castellvi, a katolikus orvosok nemzetközi szövetségének elnöke. Utalt arra, hogy a prostitúció mostanáig a világ majdnem minden országában a "kisebb rossznak" számított, de valójában nem az, mert erőszak, drogkereskedelem, pénzmosás, adócsalás és számos más bűncselekmény kíséri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!