szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hamász palesztin radikális szervezet biztonsági erőinek több ezer tagja tartott katonai felvonulást Gázában szerdán az Izraellel tavaly vívott, nyolc napig tartó harcok évfordulója alkalmából.

Súlyos veszteségei ellenére az iszlámista csoport győztesnek tekinti magát, és szerdán ünnepélyesen megesküdött arra, hogy folytatja Izrael elleni fegyveres harcát.

Fathi Hamad, a Hamász-kormány belügyminisztere és a Gázai övezet biztonsági erőinek parancsnoka arra szólította fel az övezetben, a Ciszjordániában és Izraelben élő arabokat, hogy szent háborúban egyesülve "gyökerestől irtsák ki a zsidókat" Izraelből.

"Közeledik a harmadik intifáda, a felszabadítás és a győzelem" - tette hozzá a palesztin politikus. Az intifáda kifejezést a palesztinok az Izrael elleni felkelésre használják.

A háborús cselekmények akkor kezdődtek, amikor 2012. november 14-én Izrael - válaszul arra, hogy megnövekedett a Gázai övezetből indított rakétatámadások száma - légicsapást hajtott végre, amelyben életét vesztette Ahmed al-Dzsabari, a Hamász katonai szárnyának parancsnoka. A rákövetkező héten a zsidó állam több légicsapást mért gázai katonai célpontokra, miközben a Hamász és más szervezetek fegyveresei rakéták százait lőtték ki Izraelre. Az összetűzésben 161 palesztin és 5 izraeli vesztette életét. 2009 óta ez volt a leghevesebb összecsapás a két fél között.

A szerdai felvonuláson a katonai járművek az Izrael által meggyilkolt Hamász-vezetők képét hordozták körbe, és a szervezet zöld zászlója helyett palesztin zászlókat emeltek magasba, hogy ezzel is kifejezzék a palesztinok egységét.

A Hamász 2007 óta irányítja a Gázai övezetet, miután kiűzte Mahmúd Abbász palesztin elnök csapatait. Ciszjordánia jelenleg a palesztin elnök ellenőrzése alatt áll. A két rivális erőnek azóta sem sikerült elsimítani az ellentéteket, így a palesztin területek továbbra is megosztottak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden megtekintette a Gázai övezet déli határánál állomásozó izraeli csapatokat. A kormányfő közölte, hogy 98 százalékkal csökkent a kilőtt rakéták száma az elmúlt évben, s ez az elrettentés terén elért jelentős eredmény. Hozzátette azonban, hogy "nem áltatjuk magunkat. Tudjuk, hogy a Hamász és további terrorista szervezetek folytatják a fegyverkezést".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért