szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kanada csütörtökön megszüntette a cseh állampolgárokkal szemben 2009 júliusában bevezetett vízumkényszert - közölte Otto Jelinek, Kanada csehországi nagykövete csütörtökön Prágában.

A cseh külügyminisztérium nyilatkozatban üdvözölte és a helyes irányba tett lépésnek minősítette a kanadai kormány döntését. 

A vízumkényszert a kanadai hatóságok azután vezették be, hogy az észak-amerikai államot elárasztották a cseh romák, akik a jobb megélhetés reményében mentek a tengerentúlra. Hasonló probléma már a kilencvenes évek végén is felmerült, és a kanadai vízumkényszer a csehek számára akkor is néhány évig volt érvényben.

A vízumkényszer nem volt kölcsönös, és a kanadaiak egész idő alatt tartózkodási engedély nélkül látogathatták Csehországot.

Chris Alexander, a bevándorlásért és állampolgárságért felelős kanadai miniszter már októberben bejelentette, hogy a kanadai kormány már egy ideje dolgozik a cseh állampolgárokkal szembeni vízumkényszer feloldásán, miután úgy látja, hogy az intézkedés bevezetése óta eltelt négy év alatt Csehországban "jelentős változások" történtek ezen a téren.

"Ezt (a vízumkényszer feloldását) fontos lépésnek tekintjük a Csehországhoz fűződő viszonyunkban" - szögezte le akkor a kanadai miniszter. Kanada a vízumkényszert Jan Fischer szakértői kormánya idején vezette be, amikor a külügyminiszter ugyanaz volt, aki a Jirí Rusnok vezette mostani szakértői kormányban is, Jan Kohout.

A négy év alatt a kanadai hatóságok több mint 30 ezer vízumot adtak ki cseh állampolgároknak. Több mint 500 vízumkérelmet azonban elutasítottak. Az Európai Unió tagállamai közül Csehországon kívül még Romániára és Bulgáriára igaz, hogy állampolgárainak vízumot kell kiváltaniuk, ha Kanadába akarnak utazni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!