szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló bejelentette, hogy a palesztinok be akarják beperelni Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon Jasszer Arafat palesztin elnök meggyilkolásáért – áll az izraeli katonai rádió honlapján.

Az Izraellel béketárgyalásokat folytató palesztin küldöttség vezetője az al-Majadín libanoni tv-csatornának adott interjújában azt mondta, hogy Arafat 2004-es rejtélyes halálának ügyét felterjesztik az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is, és John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmét is felhívták rá két héttel ezelőtti látogatásán a Palesztin Hatóságnál.

A Mukátában, a Palesztin Hatóság rámalláhi központjának épületeiben három lépcsőben próbálják nemzetközi politikai kérdéssé változtatni a svájci szakértői csoport jelentését, amely a palesztin vezető csontjaiból és ruházatából vett mintában a normál értéknél 18-szor nagyobb radioaktivitást mutatott ki 210-es polóniumból.

Az első szakaszban egy elítélő határozatot szavaztatnának meg az ENSZ Közgyűlésével, majd nemzetközi vizsgálóbizottságot állítatnának fel az ENSZ Biztonsági Tanácsával, miként az a meggyilkolt libanoni elnök, Rafík Haríri esetében történt, és végül eljárást indítanának Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Erekát arra a maga által feltett kérdésre, hogy „miért ölték meg Arafatot?” azt válaszolta, hogy „mert eltökélt volt Jeruzsálem, a menekültek úgyében és általában minden kérdésben". Izraelben határozottan elutasítják és alaptalan gyanúsítgatásnak nevezik a palesztin vádakat, hogy Jeruzsálemek köze lett volna a palesztin elnök betegségéhez és halálához.

Erekát az interjúban keményen bírálta Izraelt. Mint mondta, „Izrael tudja, hogy ha valóban békét akarna kötni a 67-es határok alapján, akkor ezt öt nap alatt el lehetne érni”. A palesztin politikus a megszállást a terror legsúlyosabb formájának nevezte, és kijelentette, hogy „Izrael egy hadihajó, az amerikaiak eszköze”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett