szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb, Kék zászlónak elnevezett nemzetközi légi hadgyakorlata a Negev-sivatagban négy ország több tucat repülőgépének a részvételével - közölték hétfőn izraeli médiaforrások.

Vasárnap mintegy ötven repülőgép felszállásával kezdődött meg az Ovda nevű légibázison Izrael eddigi legnagyobb légi gyakorlata, amelyre több mint egy éve készültek a helyi légierő egységei - adta hírül az izraeli média.        

Noha a közös amerikai, izraeli, görög és olasz katonai gyakorlatot az iráni nukleáris programról kötött megállapodás elfogadásával egy időben tartják, az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy a gyakorlatnak semmi köze sincs az iráni fejleményekhez.          

A hadsereg illetékeseinek a közlése szerint a részt vevő országok maguk állják a légi gyakorlat rájuk eső költségeit. A berepüléseket több mint húsz ország megfigyelői követik, főképpen katonai attasék, többek között a ciprusi és a bulgáriai légierő képviselői, míg Törökország és Lengyelország képviselői nem jelentek meg.

A lengyel pilóták az elmúlt hónapokban ugyan együtt gyakorlatoztak izraeli partnereikkel, de pénzügyi megfontolásból végül lemondták részvételüket.       

A hadgyakorlaton többek közt légvédelmi rakéták - a vállról indíthatótól a fejlett föld-levegő rendszerekig - beazonosítását próbálják meg, és kipróbálnak egy új információtovábbító rendszert is, amely a repülőgépek adatait bevetés közben a földi erőkhöz küldi.        

"Az izraeli hadsereg már több mint három évtizede gyakorlatozik együtt más országok katonai erőivel, de csak a legutóbbi időkben kezdődött meg a rendszeres közös kiképzés, és ennek részeként a Görögországba történő napi berepülések" - mondta a hadsereg egyik tisztje. A hatvan vadászgépet felsorakoztató Kék Zászló hadgyakorlat a tervek szerint csütörtökön ér véget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak