szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megállapodás ezzel még nem lép érvénybe, az is kell hozzá, hogy az SPD tagsága felhatalmazza a párt vezetését, hogy a szociáldemokraták kormányra lépjenek a konzervatívokkal.

A koalíciós szerződés előzetes aláírásával véget ért szerdán Berlinben a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) tárgyalása a közös kormány megalakításáról.

A 185 oldalas dokumentumot Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Sigmar Gabriel, az SPD elnöke írta alá. A megállapodás ezzel még nem lép érvénybe, az is kell hozzá, hogy az SPD tagsága felhatalmazza a párt vezetését, hogy a szociáldemokraták kormányra lépjenek a konzervatívokkal. 

A szerződés középpontjában a társadalmi biztonság és a jólét megőrzése, valamint a pénzügyi stabilitás áll - mondta Angela Merkel a szerződést ismertető sajtótájékoztatón. A szerződés azt a hozzáállást tükrözi, hogy "a nagykoalíció célja a Németország előtt álló nagy feladatok megoldása" - mondta a CDU elnöke. A párt betartja a választási kampányban tett ígéreteit, így nem lesznek adóemelések, növelik a kutatás-fejlesztésre és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordított forrásokat, és a nyugdíj megállapításánál méltányosabban számolják el a gyermekneveléssel töltött időt. Fejlesztik egyebek mellett a duális szakképzést is, hogy minden fiatalnak legyen esélye a boldogulásra - emelte ki a politikus.

Az egységesen kötelező minimálbér bevezetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták által szorgalmazott intézkedésről kötött megállapodás nem veszélyeztet munkahelyeket, hanem új esélyeket teremt. A 8,5 eurós óránkénti minimálbér 2015-től lesz kötelező, de két évig lehetnek még eltérések, amennyiben valamely szakmában ennél alacsonyabb minimálbérről állapodtak meg a munkaadók és a munkavállalók - mondta Merkel.

A nagykoalíciós kormány programját megalapozó dokumentum a "kisemberek" érdekét szolgáló szerződés - mondta Sigmar Gabriel. Az SPD elnöke hangsúlyozta: szilárd meggyőződése, hogy a szerződéshez megszerzik a tagság többségének támogatását.

A német szociáldemokraták vezetője kiemelte a koalíciós szerződés uniós politikai vonatkozásait: az európai egység eszméje "a huszadik század legnagyobb civilizációs vívmánya" - mondta, hozzátéve, hogy a következő időszak nagy feladata az egységfolyamatba vetett hit megerősítése. Hamarosan elkezdődik az európai parlamenti választási kampány, amelyben "meg kell állítani az euróellenes és jobboldali populista pártokat" - mondta Sigmar Gabriel.

Az ellenzéki pártok bírálták a megállapodást. A koalíciós szerződés összeállításakor a kormányzásra készülő pártok "megfeledkeztek a jövőről" - mondta berlini tájékoztatóján Simone Peter, a Zöldek társelnöke, aki szerint a szerződés nem tartalmaz egy átfogó elképzelés, vezérlő elv alapján kidolgozott programokat, hanem csak "sok-sok legkisebb közös többszöröst". Az SPD-től balra álló Baloldal szerint a nagykoalíció tevékenysége a szerződés alapján az államigazgatásban merül majd ki, pedig inkább alakítani kellene a folyamatokat, például a társadalmi igazságosság erősítése céljából növelni kellene a gazdagok adóterhét.

.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel