szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös közleményt adtak ki a visegrádi országok a brit kormányfő David Cameron szerdai, Financial Timesban megjelent írásával kapcsolatban, amelyben a politikus azt írta, változtatni kell az Európai Unión belül a munkaerő szabad áramlásának szabályain. Cameron a kijelentéseit bíráló Andor Lászlónak Twitter-üzenetben válaszolt.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán a Financial Timesban megjelent írásában azt írta, a Közép- és Kelet-Európából Nagy-Britanniából érkezők hatalmas tömege megmutatta, hogy a munkaerő-áramlásra vonatkozó jelenlegi szabályozás rossz, a brit kormány pedig úgy döntött, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha pedig nem munkavállalás céljából érkeznek az oszágba, hanem koldulnak, vagy az utcán alszanak, akkor "eltávolítják" őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hacsak nem tudják bizonyítani újbóli beutazásuk indokoltságát, például azt, hogy van állásuk – áll Cameron cikkében.

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország külügyminiszterének válaszul kiadott közös közleménye leszögezi, az Európai Unió és a közös piac alapköve a munkaerő szabad áramlása, a rendelkezésre álló adatok szerint pedig a közép- és kelet-európai munkavállalók azzal, hogy fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak is, mint a brit átlag, összességben jóval nagyobb összeggel járulnak hozzá a brit állam bevételeihez, mint amennyit szociális juttatások formájában felvesznek. Az ilyen munkavállalók hazatérése pedig valószínűbb is, mint az EU-n kívüli, fejlődő, vagy konfliktusos országokból érkezők esetében.

A közleményben a négy ország emellett elismeri, hogy a nagyvonalú jóléti rendszereket valóban voltak, akik kihasználták, de ezt a visegrádi négyek szerint a hatályos EU-s jogrend alapján kell rendezni.

"A V4-országok mindig is az egységes piac bajnokának és a közép- és kelet-európai EU-integráció barátjának tartották az Egyesült Királyságot" – írják, hozzátéve, hogy remélik, bármely tagállam intézkedése e téren összhangban lesz az Európai Unió jogi követelményeivel.

"A V4-országok elkötelezettek az EU-országok társadalmi problémáinak megoldása iránt, és nemcsak a bevándorlást, hanem a munkanélküliséget, a jóléti állammal szembeni visszaéléseket, az adóelkerülést és a közbiztonság és közrend romlását illetően is. Ezen kérdések kezelése azonban csak közösen, az adatok szigorú kielemzése alapján lehetséges" – zárul a közlemény.

Korábban a magyar, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos, Andor László "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte Cameron írását. A magyar biztos szerint a brit közvéleménnyel nem is ismertették a teljes igazságot a munkaerő-áramlással kapcsolatban, ugyanis a Nagy-Britanniában letelepedők közel kétharmada nem európai országokból érkezik, az EU-n belül pedig sokkal többen mennek Olaszországból és Spanyolországból, mint Romániából és Bulgáriából.

©

A magyar EU-biztos szerint ha bármely EU-szabályozással kapcsolatban problémák merülnek fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mivel az egyoldalú fellépés és az egyoldalú retorika nem igazán segít, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britanniát az EU "utálatos országának színében tünteti fel".

David Cameron brit miniszterelnök "nagyon helytelennek" nevezte az Andor László európai biztos által megfogalmazott bírálatot arra vonatkozóan, hogy kormánya szigorítani akarja a külföldi európai uniós munkavállalók jogosultságát a brit szociális ellátáshoz. Cameron José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón, és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben.

"Nagyon helytelen, hogy nem választott tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését" – írta a brit kormányfő. Cameron Downing Street-i hivatalának szóvivője ehhez hozzátette: "Ha választott európai vezetők valódi és lényegi aggályaikat hangoztatják egy olyan ügyben, amely érinti az embereket, akkor nem helyes, hogy más tisztségviselők vita nélkül elutasítják ezeket".

A brit The Telegraph csütörtöki cikke szerint egyébként a legtöbb Nagy-Britanniába érkező bevándorló kínai, így a második helyre csúszta vissza az indiaiak, a lengyelek pedig csak harmadikok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!