szerző:
MTI

Irán nem szereli le nukleáris fejlesztési létesítményeit - mondta a Financial Timesnak Haszan Róháni iráni elnök.

Irán nem szereli le nukleáris fejlesztési létesítményeit, de nem is törekszik atomfegyverek előállítására - mondta a Financial Timesnak Haszan Róháni iráni elnök. Egyenes utalást tett arra is, hogy Irán elfogadná, ha Szíriában - választások esetén - a nép nem Bassár el-Aszad elnökre szavazna. 

Róháni a londoni gazdasági napilap online kiadása által szombaton közölt interjúban - arra a kérdésre, hogy a nukleáris létesítmények leszerelése elképzelhetetlen-e az iráni kormány számára - azt mondta, hogy ez "száz százalékig" így van.

Az államfő szerint Irán nukleáris fejlesztési tevékenysége teljes mértékben békés célokat szolgál. Hozzátette: az összes iráni atomlétesítmény folyamatosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt áll, a szervezet kamerákkal figyeli ezeket a létesítményeket.

Róháni hozzátette: alapelv, hogy az iráni kormány doktrínájában "nincs helye tömegpusztító fegyvereknek". Az, hogy Irán milyen mértékben bővíti urániumdúsítási programját, attól függ, hogy mennyi nukleáris üzemanyagra van szüksége. Bármennyi urániumot dúsítanak is azonban az iráni nukleáris üzemekben, a dúsított hasadóanyagot fűtőrudakká alakítják át a teheráni kutatóreaktor számára - mondta az iráni elnök.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszak közeledése nyomán kész lenne-e meghívni Barack Obama amerikai elnököt Teheránba, Róháni kitérően csak annyit mondott: nemrégiben tartott telefonbeszélgetésük során Obamát "nagyon udvarias, kifinomult szóhasználatú" embernek ismerte meg, Irán és az Egyesült Államok 35 év alatt felhalmozódott problémái azonban nagyon összetettek, és rövid idő alatt nem megoldhatók. E bonyodalmak ellenére azonban "történt nyitás az utóbbi száz napban", és e folyamat később tovább szélesedhet - tette hozzá. Szíriával kapcsolatban Róháni kijelentette: komoly aggodalom forrása a terrorista csoportok jelenléte szír földön. 

Az iráni államfő felfedte, hogy tárgyalásokat folytat térségi és nyugati vezetőkkel Szíria jövőjéről. Arra a kérdésre, hogy a nyugati hatalmak közül az Egyesült Államokkal is tárgyal-e Szíriáról, Róháni nemmel válaszolt, kijelentette ugyanakkor, hogy európai politikusokkal kapcsolatban van e kérdésben. Ha azonban Irán részt vesz a szíriai rendezésről tervezett újabb genfi értekezleten, akkor "természetesen" a jelenlévők mindegyikével tárgyalni fog - fogalmazott Haszan Róháni.

Az iráni elnök szerint "elő kell készíteni a talajt" ahhoz, hogy a szíriai nép dönthessen sorsáról. "Ha a szíriai nép nem szavaz (Bassár) el-Aszad (szír) elnökre, rendben van (...) bárkit választ a nép, mi meghajlunk döntése előtt" - fogalmazott a Financial Timesnak adott interjúban az iráni államfő.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

Van baj, a BKV zárolt pénzt kér pár új buszra

Van baj, a BKV zárolt pénzt kér pár új buszra

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést