szerző:
MTI

Hollandiában vasárnap megünnepelték a nemzeti királyság fennállásának 200. évfordulóját. Egészne pontosan azt a napot, amelyen Vilmos Frigyes herceg 18 évig tartó angliai száműzetéséből hazatért.

A központi ünnepség helyszíne a Hága melletti scheveningeni strand volt, az a tengerparti szakasz, ahol annak idején Vilmos Frigyes hajóval megérkezett és hazájának földjére lépett. Scheveningen egyébiránt manapság legfőképpen nem erről, hanem a börtönéről nevezetes: ott őrzik azokat, akiknek a délszláv háborúkban elkövetett súlyos bűncselekményekért kellett a hágai nemzetközi törvényszék előtt felelniük.

A feljegyzések szerint kétszáz esztendővel ezelőtt ugyanolyan vigasztalanul szürke volt az ég és hűvös az időjárás, mint most, amikor több száz statisztával, korhű jelmezekben elevenítették fel a partraszállás történelmi pillanatát. Személyesen ott didergett a hajókkal, hintókkal, lovas bandériummal színesített tengerparti népi mulatságon Vilmos Sándor jelenlegi uralkodó is hitvesével, Máximával.

1813-ban hágai polgárok hívták haza Vilmos Frigyest, miután a békés visszatérés lehetségessé vált, hiszen a porosz hadak és az orosz kozák harcosok elűzték Napóleon megszálló katonáit. A franciák egyébként voltaképpen már 1806-ban monarchiává tették az országot, igaz, ők még Napóleon fivérét ruházták fel a Hollandia királya címmel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!