szerző:
MTI

Viktor Janukovics ukrán elnök az erőszakmentességre és a törvények betartására hívta fel a figyelmet az ukrajnai tüntetésekkel kapcsolatban a hétfőn adott tévéinterjújában.

Az interjúból kiszivárogtatott részletek szerint az államfő fontosnak nevezte, hogy a tömegmegmozdulások "békés természetűek" legyenek. "Meggyőződésem, hogy még a rossz béke is jobb a háborúnál" – fogalmazott Janukovics.

Mikola Azarov kormányfő viszont egy nyilatkozatban úgy vélte, hogy a Kijevben kialakult helyzet "irányíthatatlanná" vált, és "államcsínyre utaló jelek" látszanak.

"Egyfelől nem vesszük le a felelősséget a rendvédelmi szervekről, másfelől viszont azok a politikai erők, amelyek csatlakoztak ehhez az akcióhoz, élesen radikalizálták a helyzetet" – mondta a miniszterelnök, amikor uniós tagállamok, illetve az Egyesült Államok és Kanada nagyköveteivel találkozott. Hozzátette: a civil tömegmegmozdulások irányíthatatlan jelleget öltöttek, pontosabban "bizonyos politikai erők által váltak irányítottá".    

Szerinte ezeknek a politikai erőknek - amelyek alatt Azarov nyilvánvalóan a parlamenti ellenzéket értette - az az illúziója támadt, hogy "a fennálló rend megdönthető".

"Annak érdekében pedig, hogy ez az illúziójuk valóra váljon, teljesen törvénytelen módszereket használnak: állami épületek elfoglalására irányítanak embereket, akadályozzák az állami hivatalok munkáját, ultimátumokat jelentenek be. Ez az út nem vezet sehová" – véli a kormányfő.

Azarov közölte a nagykövetekkel, hogy a kormánynak olyan információk vannak a birtokában, miszerint "készül a parlament elfoglalásának terve".

Több százezer Európa-párti tüntető gyűlt össze vasárnap Kijev központjában a három parlamenti ellenzéki erő, a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette Ütés, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza és a nacionalista Szabadság párt felhívására. Az európai integrációs folyamat folytatását, valamint Janukovics elnök és a kormány távozását követelték.

A tüntetők vasárnap elfoglalták a Szakszervezetek Házát és a kijevi városháza földszintjét. A Függetlenség terén folyó békés megmozdulás alatt egy csoport összecsapott a rohamrendőrökkel az elnöki hivatal előtt. Az incidens után csaknem 90 sérült szorult orvosi ellátásra, köztük a külföldi és az ukrán média több munkatársa.

Hétfő reggel néhány ezer tüntető elállta a kormány épületéhez vezető utcákat, így akadályozva meg, hogy az ott dolgozók munkába álljanak. Közben a demonstráció szünet nélkül tart a Függetlenség terén. Helyszíni becslések szerint kora estére a résztvevők száma több tízezerre rúgott. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
TV2 vs. Staudt Gábor: karaktergyilkosságnak indult, helyreigazítás lett belőle

TV2 vs. Staudt Gábor: karaktergyilkosságnak indult, helyreigazítás lett belőle

20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Megvan a fideszes médiabirodalom új feje

Megvan a fideszes médiabirodalom új feje

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert