szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy felmérésben résztvevők 53 százaléka szerint Amerika globális szerepe ma kevésbé jelentős és erőteljes, mint tíz évvel korábban. Százból 70 amerikai vélekedett úgy, hogy hazájukat ma kevésbé tisztelik, mint korábban.

Negyven év óta most először fordult elő, hogy az Egyesült Államok az amerikaiak többségének véleménye szerint kevésbé jelentős szerepet játszik a világban, mint egy évtizeddel ezelőtt – derült ki a Pew kutatóintézet kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A felmérésben résztvevők 53 százaléka szerint Amerika globális szerepe ma kevésbé jelentős és erőteljes, mint tíz évvel korábban. Utoljára 1974-ben fordult elő, hogy a többség így vélekedett. Egy évtizeddel ezelőtt ez az arány még csak 20 százalékos volt.

Mindössze 17 százalék gondolta úgy, hogy az Egyesült Államok ma fontosabb és hatalmasabb, mint 10 évvel korábban volt.

Az amerikaiaknak több mint a fele – 52 százaléka – gondolta emellett úgy, hogy Amerikának a saját dolgával kellene törődnie, amire már fél évszázada nem volt példa. A többség ugyanakkor nem támogatja a teljes izolacionizmust, 77 százalék ugyanis hasznosnak vélte, hogy erősödnek az gazdasági együttműködés szálai az Egyesült Államok és más országok között. 

Százból 70 amerikai vélekedett úgy, hogy hazájukat ma kevésbé tisztelik, mint korábban (ez az arány gyakorlatilag megegyezik a George W. Bush elnöksége alatt mért 71 százalékkal). A megkérdezettek 56 százaléka nem értett egyet a Barack Obama amerikai elnök által folytatott külpolitikával, és csupán 34 százalék támogatta azt.

A közvélemény negatívan ítélte meg az Obama által Szíria, Irán, Kína és Afganisztán ügyében képviselt irányvonalat. Egy csekély – 51 százalékos – többséget az elnöknek csak a terrorelhárítási politikával kapcsolatban mutatott ki a felmérés.

39 százalék szerint Washington túlzottan beleártja magát az izraeli–palesztin tárgyalásokba, 36 százalék viszont megfelelőnek tartja az ügy iránti amerikai elkötelezettség szintjét.

Noha a Kína és más hatalmak gazdasági felemelkedése nyilvánvaló tény, de egyelőre Peking sem jelentette be igényét arra a globális politikai vezető szerepere, amelyet Washington több évtizede bebiztosított magának. A Pew elemzői szerint az amerikaiak önbizalmának megcsappanása mögött a kudarcba fulladt iraki és afganisztáni háború, a belpolitikai patthelyzet és a gazdaság jövőjének bizonytalansága áll.

48 százalék ugyanakkor – hibásan – úgy tudta, hogy már Kína a világ vezető gazdasági hatalma és csak 31 százalék volt tisztában azzal, hogy az Egyesült Államok az. A Pew a Világbank adataira hivatkozott, melyek szerint – noha csökken a különbség – az amerikai GDP csaknem a duplája a kínainak.

Noha a túlnyomó többség továbbra is az al-Kaidát és a többi szélsőséges szervezetet tekintette az Amerikát fenyegető első számú veszélyforrásnak, 70 százalékuk komoly veszélynek gondolta a más országokból érkező kibernetikai támadásokat, és azokat gyakorlatilag egy szintre sorolta az észak-koreai és az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggodalmakkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány