Tetszett a cikk?

Elhunyt Dél-Afrika egykori államfője, a hosszú ideje betegeskedő Nelson Mandela.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus halálhírét Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be az állami tévében a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg, családtagjai körében békében távozott az élők sorából helyi idő szerint 20 óra 50 perckor.

Nelson Mandelát állami temetésen helyezik végső nyugalomra. Az elnök elrendelte, hogy országszerte eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az "igazság pillérének" nevezte Nelson Mandelát, és úgy fogalmazott, hogy a csütörtökön az elhunyt dél-afrikai politikus az ihlet forrása volt az egész emberiség számára.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, Barack Obama szerint Nelson Mandela élete példaként szolgál számtalan politikusi generációinak és egyszerű embernek, akik számára fontos a demokrácia és a szabadság eszményképe.

Nelson Mandela halálával a Dél-afrikai köztársaság elveszítette "atyját", a világ pedig egy hős nélkül maradt – fogalmazott péntekre virradóra kiadott közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

A brit miniszterelnök szerint a csütörtökön elhunyt Nelson Mandela korunk kiemelkedő alakja volt, aki már életében legendává vált, halálával pedig a világ igaz hőse lett. David Cameron úgy fogalmazott közleményében, hogy a Nobel-békedíjas dél-afrikai politikus halálával "kihunyt egy erős fény a világban". A brit miniszterelnök szerint Nelson Mandela a jóindulat megtestesítője volt.

Számos európai, közel-keleti és távol-keleti ország vezetője hasonlóan nagy elismeréssel szólt Nelson Mandela érdemeiről, gyásztáviratot adott ki Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és még sokan mások. Merkel szerint az emberiség még hosszú éveken át ihletet fog meríteni Mandela példájából és politikai eszméiből, amelyek az erőszakról és bármifajta faji megkülönböztetésről való lemondásra szólítanak. Hollande szerint Mandela a dél-afrikai nemzet egységének volt a megtestesítője, emellett Afrika büszkesége is volt, aki halála után is erőt fog adni a szabadságharcosoknak.

Számos volt nyugati államférfi is méltatta Nelson Mandelát, így három korábbi amerikai elnök,  Jimmy Carter, Bill Clinton és George W. Bush is gyászközleményt tett közzé.     

Neves művészek, sportolók és sportemberek is részvéttáviratokba nyilvánították együttérzésüket a politikus halála miatt, köztük Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Pelé, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója is. Blatter emlékeztetett arra, hogy Mandela rajongott a futballért, megvalósult álma volt a dél-afrikai futball világbajnokság megrendezése. A 2010-es johannesburgi vb-döntőn az egész stadion üdvözölte az idős politikust – hívta fel a figyelmet Blatter. Bejelentette, hogy a FIFA-tagszervezetek félárbocra eresztik zászlóikat, és a következő meccsek előtt egyperces néma csönddel adóznak Mandela emlékének.

Megszólaltak olyan hírességek is, mint Bono, a ír U2 rockegyüttes frontembere, Aretha Franklin soulénekes, és a dél-afrikai születésű Charlize Theron is, aki azt írta a Twitterre: "Nyugodj békében, Madiba [...] Hiányozni fogsz, de a világra tett hatásod örökké megmarad". Mandela törzsi neve Madiba volt, sokan, főként dél-afrikaiak, így említik megemlékező soraikban.

Venezuelában háromnapos gyászt hirdetett Nicolás Maduro államfő az elhunyt dél-afrikai politikus emlékére.

Helyszíni beszámolók szerint péntekre virradóra több százan gyűltek össze az elhunyt politikus johannesburgi házánál, hogy leróják kegyeletüket a nemzeti hős előtt. Az egyik gyászoló "minden idők legnagyobb államférfijának" nevezte Mandelát, egy másik pedig arról beszélt, hogy sok időbe telik, míg Dél-Afrika napirendre tér a politikus halála felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!