szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeliek és a palesztinok évek óta nem voltak ennyire közel a békekötéshez - mondta az Izraelbe látogató John Kerry amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott újabb, péntek reggeli megbeszélése után.

Kerry péntek reggel először Jair Lapid izraeli pénzügyminiszterrel találkozott, majd két napon belül harmadjára is egyeztetett Netanjahuval. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint a két politikus két és fél órás megbeszélést folytatott egy nyugat-jeruzsálemi szállodában, majd az amerikai diplomácia vezetője Washingtonba való visszaindulása előtt, helyi idő szerint 12 órakor tartott sajtótájékoztatót a tel-avivi repülőtéren.

"Azt hiszem, közelebb vagyunk a békéhez, a virágzáshoz és a biztonsághoz, amelyet a térség minden lakója megérdemel, mint az utóbbi években bármikor" - közölte Kerry.

Az amerikai külügyminiszter arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy kövessék a csütörtökön elhunyt egykori dél-afrikai elnök, Nelson Mandela példáját, és küzdjenek az igazságtalanság ellen. Kerry nyilatkozatában ostorozta azokat a "pesszimistákat, akik szerint a térségben lehetetlen békét elérni".

"Világos, hogy (Mahmúd) Abbász (palesztin) elnök és Netanjahu miniszterelnök minden korábbinál eltökéltebb a béke iránt, és minden lehetőséget megragad, a két félnek ugyanis közös az érdeke, mégpedig az, hogy a két nemzet és a két nép egymás mellett élhessen békében és jólétben" - mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminiszter - aki március óta nyolcadszor jár a közel-keleti térségben - csütörtök délelőtt kezdte meg újabb tárgyalásait Jeruzsálemben Netanjahuval. A felek a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalásokról és az iráni atomprogramról egyeztettek.

Médiabeszámolók szerint Kerry elképzeléseket terjesztett elő Netanjahunak és az izraeli katonai vezetésnek arról, hogyan növelhető Izrael biztonsága abban az esetben, ha létrejön egy önálló palesztin állam. Az izraeli kormányfő a találkozón megerősítette, hogy hazája kész átfogó megállapodásra a palesztinokkal. "Izrael kész történelmi békét kötni a kétállami megoldás alapján" - mondta.

Kerry csütörtök délután átment a közeli Rámalláhba is, ahol többórás megbeszélést folytatott a palesztin elnökkel. Kerry a találkozón azokat a biztonsági javaslatokat ismertette, amelyeket előzőleg Jeruzsálemben az izraeli kormányfővel vitatott meg. Az egyeztetés után Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közölte: azt szeretné, ha az amerikai diplomácia vezetője rábírná Izraelt a telepeslakások építésének leállítására, mert az "minden nehézség okozója".

John Kerry a részletek ismertetése nélkül egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a békefolyamatot illetően történt némi előrelépés. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin forrás viszont azt állította, hogy a palesztinok elutasították Kerry ajánlatait, mivel szerintük azok csak Ciszjordánia izraeli megszállásának meghosszabbításához és fenntartásához vezetnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb