szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter pénteken a washingtoni kongresszusban átvette a Lantos Emberi Jogok-díjat.

A Lantos Alapítvány díját korábban megkapta a dalai láma és Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és Csen Kuang-cseng kínai emberi jogi aktivista is. "Proklamációja, miszerint 'a nők jogai emberi jogok', megváltoztatta azt, ahogyan a világ az emberi jogokról gondolkodik, és oly módon nyitotta meg a kapukat a nők előtt, ahogyan azt csak Hillary Clinton tudta" – írta méltatásában Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány elnöke, a néhai Tom Lantos magyar származású amerikai képviselő lánya.

A pénteki díjátadó szertartáson mások mellett jelen volt Annette Lantos, Tom Lantosnak, a képviselőház külügyi bizottsága demokrata párti elnökének özvegye, Tomicah Tillemann, az amerikai külügyminiszter civil társadalomért és fejlődő demokráciákért felelős főtanácsadója, Lantos unokája, Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter és Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár.

A szertartáson Clinton, akit sokan a Demokrata Párt potenciális elnökjelöltjének tartanak, méltató szavakkal emlékezetett meg Lantosról és a csütörtökön elhunyt volt dél-afrikai elnökről, Nelson Mandeláról. Az emberbaráti tevékenységéről ismert Hillary Clinton 19 elismerésben részesült, amióta elhagyta az amerikai külügyminisztériumot. 

A díj névadója, Tom Lantos a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger