szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban a konzervatív CDU választmánya hétfőn elfogadta a testvérpárt CSU-val és a szociáldemokrata párttal (SPD) kötött koalíciós szerződést.

Az Angela Merkel vezette párt fő döntéshozó testületének berlini ülésén a 167 résztvevő ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett hagyta jóvá a nagykoalícióról szóló szerződést.

A bajor CSU már november végén elfogadta a szerződést, a szociáldemokratáknál pedig pártszavazást tartanak róla, s ennek eredményét várhatóan szombaton hirdetik ki. Amennyiben az SPD tagsága hozzájárul ahhoz, hogy a párt koalícióra lépjen a konzervatívokkal, az új kormány december 17-én alakulhat meg.

A CDU választmányi ülésén a párt több irányzata bírálta a szerződést. A vállalkozók érdekeit felkaroló gazdasági szárny képviselői hangsúlyozták, hogy az óránként 8,5 eurós minimálbér növelheti a munkanélküliséget, főleg az ország kevésbé fejlett keleti részén, a volt NDK területén. Kifogásolták a nyugdíjrendszerben bevezetni tervezett kedvezményeket is, kiemelve, hogy a konjunkturális tényezőknek tulajdonítható többletbevételt a tartós kiadást jelentő szerkezeti változtatások finanszírozására költik, ami a gazdasági helyzet romlása esetén lyukat üthet a költségvetésben.

A párt ifjúsági tagozatának (Junge Union) vezetői szorgalmazták, hogy a párt mindent tegyen meg a "polgári többség" kialakításáért, vagyis azért, hogy a CDU-nak legközelebb ne a szociáldemokratákkal kelljen kormányt alakítania. Ezért tovább kell ápolni a kapcsolatokat a volt koalíciós partnerrel, a liberális FDP-vel, amely a szeptemberi választáson kiesett a törvényhozásból, és el kell mélyíteni a kapcsolatokat a Zöldekkel. 

A Junge Union vezetői is bírálták a nyugdíjrendszer átalakítását, szerintük ez tovább növeli a nyugdíjjárulék-fizetők következő nemzedékeinek terheit - emelték ki. 

Angela Merkel pártelnök, ügyvezető kancellár védelmébe vette a koalíciós szerződést. A választás után új koalíciós partnert kellett keresni, de "nem rohantunk fejvesztve" - emelte ki a politikus. Alaposan átbeszélték a kormányalakítás lehetőségeit a Zöldekkel és az SPD-vel, és a "nem egyszerű" koalíciós tárgyalások során végül a körülményekhez képest optimális eredmény értek el - vélekedett Merkel, hozzátéve, azt kívánja az FDP-nek, hogy járjon sikerrel a legközelebbi Bundestag-választáson.

A CDU fiatal - harmincas - nemzedékének csaknem 60 tagja a választmányi ülés elé időzítve kiadott egy kiáltványt, amelyben hangsúlyozták, hogy az együttműködést az SPD-vel a ciklus végén be kell fejezni, és még inkább nyitni kell a Zöldek és a fiatal választók felé. A "korszellem konzervatív" - emelték ki, rámutatva, hogy a választáson a szavazatok több mint 50 százalékát a magukat nem baloldali erőként meghatározó pártok nyerték el, és a CDU/CSU pártszövetség minden korábbinál jobban szerepelt a 35 éven aluliak körében. 

A kiáltvány szerint a konzervatívoknak jó esélyük van arra, hogy 2017-től baloldali támogatás nélkül kormányozhassanak tovább, de ehhez a CDU-ban számos lépést meg kell tenni. Egyebek között fiatalítani kell a párt és a parlamenti frakció vezetésében, hogy az új nemzedék minél több tapasztalatot szerezhessen a következő választásig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!