szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jinglak Sinavatra thaiföldi kormányfő hétfőn bejelentette a parlament feloszlatását, és új választások mellett foglalt állást, miközben Bangkok utcáin ezrek követelték továbbra is lemondását.

A kormányfő televíziós üzenetében jelentette be, hogy IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király jóváhagyásával feloszlik a parlament, miután vasárnap az ellenzéki Demokrata Párt mindegyik képviselője lemondott mandátumáról, tiltakozásul Jinglak Sinavatra ellen.

A miniszterelnök szerint "ebben a helyzetben az a legjobb megoldás, ha átadjuk a hatalmat a thaiföldi népnek, és mielőbb választásokat rendezünk". 

A parlament feloszlatása az uralkodó hatáskörébe tartozik, de a miniszterelnök joga, hogy erre vonatkozó javaslatot tegyen. A törvényhozó testület feloszlatása a thaiföldi alkotmány értelmében a kormány automatikus lemondását is jelenti, egy új kormány összetételét a következő választások eredménye határozza meg.

Jinglak Sinavatra bejelentette, a parlament feloszlatása után a kormány minden tagja "ügyvivőként" folytatja munkáját a legkésőbb hatvan napon belül megrendezendő választásokig.

A kormány távozását követelő tiltakozók vezetője, Szuthep Thaugszuban ugyanakkor azt közölte, folytatják harcukat, ennek keretében megtartják a hétfőre meghirdetett tömegtüntetést. Szerinte céljuk nem a parlament feloszlatása volt, hanem a miniszterelnök azonnali távozása a hatalomból.

A kormányellenes erők ugyanis egyáltalán nem akarnak választásokat, úgy vélik, hogy azok a jelenlegi szabályok miatt könnyen manipulálhatók. Ezért elutasították a miniszterelnök vasárnapi javaslatát is, miszerint népszavazással oldják meg az országban kialakult politikai válságot. 

Az ellenzék vezére kijelentette, Jinglak Sinavatra ügyvivőként sem maradhat tovább a helyén. Ehelyett azt sürgette, hogy a király maga nevezzen ki egy "népi bizottságot", amellyel helyettesítenék a kormányt. Ez utóbbi indítványt a kormányfő elvetette, mert szerinte az alkotmányellenes és nem demokratikus.

Thaiföldön november vége óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék a törvényesen, választások nyomán hivatalba lépett Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kormányát, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban