szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi rendőrség könnygázt vetett be kedden a Kairói Egyetem hallgatóinak szétoszlatására, akik Mohamed Murszi megbuktatott államfő mellett tüntettek - közölték biztonsági tisztségviselők és a diákok egyik képviselője.

A szintén kairói al-Azhar Egyetem hallgatói vasárnap óta többször összecsaptak a rendőrökkel, tiltakozva a tüntetéseken részt vett húsz diáktársuk letartóztatása és vád alá helyezése ellen. A tiltakozások kedden továbbterjedtek a Kairói Egyetemre. 

Amióta a hadsereg július elején eltávolította a hatalomból Murszi elnököt, a biztonsági erők kíméletlenül leszámolnak a megbuktatott államfőt támogató Muzulmán Testvériség híveivel. Azóta az iszlám fundamentalista szervezet több mint ezer követőjét ölték meg, és legtöbb vezetőjét lefogták. 

Miközben a brutális rendőri erőszakkal sikerült elejét venni a csaknem mindennapos Murszi-párti tüntetéseknek, az egyetemek - ahol a Muzulmán Testvériség régóta erőteljesen jelen van - az akadémiai év szeptemberi kezdete óta az ellenállás fő terepeivé váltak. 

A Kairói Egyetem diákjai kedden összecsaptak a rendőrséggel, miután az egyetemvárosból kitódulva egy útkereszteződés felé haladtak, amely az egyetemet egy nyüzsgő kereskedelmi negyeddel köti össze. A diákok vízzel töltött műanyag zacskókkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A rendőrök szögesdrótot állítottak fel, és páncélozott járműveket vezényeltek a helyszínre erősítésül.  

Egy diák közlése szerint az al-Azhar Egyetemen tüntető hallgatók támogatására érkező több száz egyetemistát a rendőrök könnygázzal fogadták. Utcai csetepaté alakult ki, legalább négy diák megsérült gumilövedékektől. 

Kormányzati tisztségviselők a feszültség szításával vádolják a Muzulmán Testvériséget, és azzal, hogy a diáktüntetések ösztönzésével a Murszi alatt elfogadott alkotmány módosításáról rendezendő, jövő hónapban tervezett döntő fontosságú szavazást akarja meghiúsítani. A szavazás után parlamenti és elnökválasztásokat tartanának Egyiptomban. 

A Muzulmán Testvériség és Murszi szövetségesei illegitimnek minősítik az alkotmánymódosításokat. Azzal is vádolják a hadsereg által támogatott kormányt, hogy fel akarja számolni a testvériséget, és fogadkoznak, hogy a katonai puccs vezetőit bíróság elé fogják állítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz"

"Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz"

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton